Posljednji voz za borbu protiv siromaštva

 Redovi ispred narodnih kuhinja, koji su iz dana u dan sve duži, najbolje pokazuju da mnogi stanovnici BiH žive ispod granice ljudskog dostojanstva, čime, upozoravaju stručnjaci, političke elite ozbiljno treba da se pozabave.

Korisnici javnih kuhinja su većinom stari i nemoćni, a u posljednje vrijeme, kako kažu u ovim ustanovama, sve češće dolaze i mladi nezaposleni ljudi.

Da bi bilo ukazano na ovaj gorući problem društva juče je na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci obilježen 17. oktobar - Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović je istakao da veliko siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i nepismenog stanovništva, koji su nastali kao posljedice ratnih dešavanja i neodgovornog ponašanja političke elite, ugrožavaju bezbjednost BiH.

- Siromaštvo i socijalna nepravda mogu da ugroze bezbjednost svake zemlje, isto kao i vojna prijetnja. Zbog toga pozivam političku elitu da se ozbiljno pozabavi ugroženim, gladnim, bolesnim, ostarjelim i iznemoglim stanovništvom, koje sebi ne može da obezbijedi sredstva za život - kazao je Vejnović. Dodao je da prosječan građanin BiH preživljava sa dvije do pet KM dnevno.

- Za rješavanje ovog problema potrebno je pokrenuti ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije, te izraditi strategiju za sprečavanje siromaštva. Mnogi ljudi zbog nemaštine izvrše i samoubistvo - kazao je Vejnović.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić ocijenio je da je stopa siromaštva više nego alarmantna, dok studenti poručuju da je nemaština problem koji svi zajedno treba da rješavaju.

Koordinator za rad sa podmlatkom i omladinom i socijalno-humanitarnu djelatnost u Crvenom krstu RS Veselinka Trobok je istakla da je problem to što ova organizacija nema mogućnosti za otvaranje novih javnih kuhinja, dok potrebe stanovništva rastu. Dodala je da sve više korisnika živi od socijalnih paketa i novčane pomoći.

Primanja

Prema podacima UN u apsolutnom siromaštvu, odnosno s primanjima manjim od 235 maraka, živi 15 odsto stanovništva BiH. Primanja manja od 416 maraka mjesečno ima 17,9 odsto stanovnika.

(GLAS)

Tagovi: