Ništa od jeftinih automobila iz Njemačke

Uzalud su se građani Republike Srpske ponadali da će zbog novih propisa u Švajcarskoj i Njemačkoj za dvije, tri hiljada evra moći da kupe solidan auto.

Lijepo zvuči, ali od te računice nema ništa, tvrde stručnjaci i uvoznici automobila.

U zemljama iz kojih se tradicionalno u BiH uvozi najviše polovnjaka, prema procjenama upućenih, iz saobraćaja će uskoro biti isključeno oko 300.000 dizel vozila, koja ne ispunjavaju “euro 6” standard, ali pitanje je šta će od toga i pod kojim uslovima završiti na auto-placevima u Srpskoj.

Uz to, ono što Njemci i Švajcarci, zbog novih propisa, odbace, za većinu naših kupaca je - preskupo.

- Mi smo malo tržište, sa tankom kupovnom moći. Ako nekog profita i bude, pokupiće ga trgovci - tvrdi Drago Talijan, iz Centra za motorna vozila EIB Internacional.

Stari dizel automobili u Švajcarskoj su potpuno “protjerani” sa drumova, dok će im u Njemačkoj, za početak, biti zabranjen ulazak u velike gradove. Slične mjere u narednih nekoliko godina najavljuju i druge najrazvijenije evropske zemlje.

Labavi eko standardi

Očekivano je da ta vozila završe na tržištima Azije i Afrike, Balkana i istočnih članica EU, od Slovenije do Poljske, gdje su eko standardi znatno labaviji. Cijelu tu igru velikih brojki, u kojoj glavne uloge igraju moćne države i giganti auto industrije, trgovci automobilima iz BiH, priznaju, mogu samo posmatrati sa margine.

- Mnogi Njemci će bar još koju godinu zadržati svoje stare, ali štedljive automobile, da bih ih, uz takozvanu zelenu kartu, vozili autoputevima. Uz to, proizvođači automobila u Njemačkoj za otkup starih dizel vozila po principu “staro za novo” nude od 3.000 do čak 10.000 evra. Za većinu njih kupci u BiH ne bi bili spremni da plate toliko, pogotovo kad se uzmu u obzir i troškovi prevoza i porez - kaže Željko Vasilić, diler iz jedne auto kuće, koja se godinama bavi uvozom polovnih automobila iz Njemačke.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u BiH se godišnje uveze oko 50. 000 do 60.000 polovnih i od 6.000 do 10.000 novih automobila. Rekordna je bila 2014. sa uvezenih 61.433 polovnjaka.

Skupo i jeftino

Oko 70 odsto polovnih vozila u RS uvezu veće auto kuće, koje trguju isključivo vozilima do pet godina starosti, koje kupuju od evropskih lizing kuća i u Srskoj prodaju po ceni od 15.000 do 30.000 KM. Propisi koji isključuju stare dizelaše ne odnose se na takva vozila.

- Kupcima koji traže jeftin automobil njemačko dizel vozilo, staro sedam do deset godina, koje košta oko 10.000 KM, a uz njega niko ne može dati garanciju, u pravilu je preskupo. Ustvari, takva vozila na našem tržištu imaju najmanje kupaca – kaže Željko Vasilić.

(Blic)

Tagovi: