Poslije olujnog nevremena, vjetar slabi, zbraja se šteta

Nezapamćeno nevrijeme protekle noći pogodilo je Banjaluku. Orkanski vjetar, koji je dostizao brzinu i do 100 kilometara na čas, čupao je stabla, skidao krovove sa kuća i zgrada i lomio saobraćajne znakove.

Pričinjena je velika materijalna šteta, a zbog olujnih udara za banjalučku regiju i dalje je na snazi narandžasti meteoalarm.

Orkanski vjetar je u gradskom području čupao stabla, skidao krovove sa kuća i zgrada i lomio saobraćajne znakove. Povrijeđena su tri lica i pričinjena je velika materijalna šteta.

Dva lica su povrijeđena kada je vjetar skinuo krov u Ulici cara Lazara, a jedna osoba je povrijeđena kada su se urušili krov i plafon u kući u Mjesnoj zajednici Karanovac.

U Banjaluci je danas održana sjednica Štaba za vanredna situacije Grada.

Šteta od orkanskog nevremena se i dalje sabira, a trenutno je poznato da je oštećeno više od 100 objekata, a tri lica su povrijeđena.

Gradonacelnik Banjaluke, Igor Radojičić, apelovao je na građane da prate uputstva i najave meteorologa.

Prema prijavama koje imaju u Gradskoj upravi Banjaluka, oštećeno je više od 60 motornih vozila.

"Saobraćaj se sada odvija nesmetano. Problema je bilo u MZ Bočac, Stričićima i Karanovcu, gdje su stabla pala na put, ali su nadležne komunalne službe uklonile sve", poručio je Radojičić.

U banjalučkoj regiji i dalje je na snazi narandžasti meteoalarm zbog vjetrovitog vremena, jakog juga u Krajini, i olujnih udara.

Na području Banjaluke struju nemaju prvenstveno seoska i pojedina prigradska područja.

Od sinoć napajanja nemaju Rekavice, Karanovac, Han Kola, Bukvalek i Piskavica, od noćas Bronzani Majdan i Novoselija, a od rano jutros struju nemaju kupci u Saračici, navodi se u saopštenju.

Gradski Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice upozorava građane da preduzmu mjere, radi lične i bezbjednosti imovine.

Nevrijeme je zahvatilo i ostale dijelove Srpske.

U Kneževu i Vlasenici i dalje je na snazi vanredno stanje.

U blizini Hemodijaliznog centra Opšte bolnice u Zvorniku od udara jakog vjetra palo je stablo koje oštetilo tri automobila, ali niko nije povrijeđen. Zbog pada drveta bio je zaustavljen saobraćaj prema zvorničkim naseljima Srpska Varoš, Đurđev Grad, Kula Grad, Snagovo i Šćemlija.

Pripadnici Profesionalne jedinice Zvornik sinoć su uklonili drvo, nakon čega je nastavljeno nesmetano odvijanje saobraćaja, potvrđeno je u ovoj vatrogasnoj jedinici.

U opštinama Novi Grad i Krupa na Uni već četvrti dan ima mnogo problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, a do sada je prijavljeno više od 100 kvarova na niskonaponskoj mreži, čija će sanacija početi tek nakon otklanjanja kvarova na dalekovodima.

Prema podacima lokalnog centra za obavještavanje, jutros su bez napona dalekovodi Dobrljin, Rudice-Blatna, Rudice-Rujiška-Dubovik, Rašće-Bušević-Osredak, Trgovište-Vitasovci, Trgovište-Radomirovac, Tunjica-Bojišta.U opštini Novi Grad jak vjetar pričinio je štetu na krovovima stambenih objekata.

Iz kabineta načelnika opštine danas je saopšteno da su predstavnici nadležnog odjeljenja juče bili u Rudicama, gdje je vjetar srušio krov sa društvenog doma.

Stanovnici opštine Krupa na Uni od juče imaju problema i u snabdijevanju vodom.

Načelnik ove opštine Mladen Kljajić kaže da štete na krovovima ima u svim mjesnim zajednicama. On je naveo da je vjetar porušio mnogo stabala, ali da su putevi prohodni.

U obje opštine ima potrošača koji četvrti dan nemaju struju.

Na području opštine Sokolac jutros je bez struje više od 25 sela jer je jak vjetar noćas prouzrokovao mnogo kvarova na elektromreži, rekao je Srni upravnik sokolačke Radne jedinice "Elektrodistribucije" Ljubomir Vasković.

Јak vjetar je u protekla tri dana na području Krajine srušio desetine dalekovodnih stubova, a najteža situacija je na području opštine Kneževo koja je bez struje više od dva dana, te opštinama Čelinac i Kotor Varoš koje, nakon privremene stabilizacije tokom jučerašnjeg dana, od noćas ponovo nemaju električnu energiju.

(RTRS)

Tagovi: