Marija Pikić o ulozi u seriji 'Meso'

Marija Pikić je glumica koju nakon emitovanja serije ''Meso'' malo ko u regionu neće prepoznati kao mladu, ambicioznu i talentovanu.

Međutim, sve tri ''etikete'' koje smo joj ''prilijepili'' ona je već potvrdila u ranijim projektima.

Osim u "Mesu", igrala je i u tri TV serije, sedam predstava, pet filmova, od čega su najznačajniji filmovi "Djeca" i "Sa mamom", gdje je odigrala noseće uloge, ali i film "Neprijatelj", gdje je ostvarila prvu značajniju ulogu.

Za Mariju Pikić, stoga, nakon "Mesa" valjalo bi reći da je ako ne najprepoznatljivije, onda jedno od najprepoznatljivijih lica sedme umjetnosti svoje generacije u Bosni i Hercegovini.

Iako mlada, iza nje stoje vrijedni projekti i priznanja, a kakva iskustva nosi iz serije "Meso", čija je posljednja epizoda emitovana u vikendu iza nas, te koji su projekti na kojima trenutno radi, ova glumica govorila je za "Nezavisne".

NN: Emitovana je i posljednja epizoda serije "Meso".  Na kakve ste reakcije nailazili tokom prikazivanja i koliko ste Vi lično zadovoljni onim što ste vidjeli na malim ekranima?

PIKIĆ: O seriji se mnogo govorilo. Dobijala sam razna pitanja i razmišljanja, a meni je to najbitnije što je moglo da se desi. Ljudi su mogli da se smjeste u neki dio života "Mesa" pa odatle i toliko interesovanje. I naravno da mi bude drago jer znači da smo napravili nešto vrijedno.

NN: Junakinja iz serije zove se Marija i dolazi iz Trebinja da studira u Banjaluku, baš kao i Vi, međutim kako ste i sami rekli, radi se o dijametralno suprotnim osobama. Koliko je, stoga, bilo teško "braniti" lik koji igrate?

PIKIĆ: Mislim da nema osobe koja se nije "trznula" na moje i Marijino isto ime i rodni grad, i to me par puta baš nasmijalo. Koji god da je lik, ja ću dati sve od sebe da ga razumijem i zaštitim, da ga volim. Marija i ja jesmo dijametralno suprotne, ali sam, nažalost, imala mnogo modela takvih ličnosti oko sebe, i mislim da je veoma bitno što je takva ženska ambicija dobila prostora u ovoj priči.

NN: Da li scene seksa koje ste igrali u seriji s razlogom privlače veliku pažnju kod publike, u smislu da se na iste teže opredijeliti nego na igranje nečeg zanatski možda težeg?

PIKIĆ: Nevjerovatno je koliku su prašinu podigle te scene, a u njima nema nista zapravo eksplicitno. Mislim da nam je to reklo sve o nama i našem društvu. Ja doživljavam sve kao izazov, a mislim da je granica do koje ćemo ići kao glumci individualna.

NN: Za potrebe filma "Djeca" morali ste savladati sarajevski akcent, dok ste u "Mesu" igrali Hercegovku. Koliko Vam je sa te strane bilo lakše ovo drugo snimanje?

PIKIĆ: Bilo je lakše jer sam i sama Hercegovka, ali je uvijek zanimljivije što više pobjeći od sebe pa tako i u dijalektu. Imala sam zodovoljstvo da radim na više strana regiona i tome se uvijek veselim.

NN: Nakon "Djece" i nagrade za najbolju mladu glumicu na Sarajevo film festivalu (SFF) mediji su Vas nazvali i prvom Trebinjkom u Kanu. Koliko je prijalo ovakvo priznanje i šta je značilo za Vašu karijeru gledajući sa vremenske distance od pet godina?

PIKIĆ: Da, to je došlo kao neka titula od lokalnih novina. Meni je SFF prošao kao san i dan-danas mi je to jedan od najljepših momenata i zahvalna sam za povjerenje koje mi je ukazano nagradom. Nagrada je uvijek neka potvrda da si na dobrom putu, ali i svojevrsna odgovornost da ozbiljnije i savjesno nastaviš dalje.

NN: Koji je Vaš najvredniji momenat, odnosno iskustvo pred kamerama?

PIKIĆ: Pa ne bih mogla da odgovorim jednim naslovom i, da tako kažem, "spomenarski" jer ne gledam tako na rad. Sve što sam radila mi je značilo i oblikovalo me. Sa svakim likom sam i ja rasla i starila, i kao čovjek i kao glumica, i to je ono što je najvrednije.

NN: Da li Vam je draža igra pred kamerama ili u pozorištu i koji su projekti na kojima trenutno radite?

PIKIĆ: Igrom slučaja, mene su okolnosti i prilike odvukle do sada više pred kameru, ali je pozorište "prva ljubav". Tamo se učiš da budeš glumac i tamo si ogoljen. I kamera i pozorište privlače na različite načine. Trenutno radim na predstavi "Vladimir", u režiji Gorana Damjanca, pa u Sarajevu počinje snimanje nove serije, tako da je ispred mene radan i zanimljiv period.

(NEZAVISNE)

Tagovi: