Tradicionalno pečenje pečenica u Donjoj Dubici (FOTO)

Zavičajno udruženje ''Dubičani'' danas je u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Dubici, u federalnoj opštini Odžak, organizovalo tradicionalno pečenje božićnih pečenica.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Mišo Dervenić rekao je da ovaj običaj tradicionalno organizuju već osam godina, te da ove godine peku 12 pečenica.

On je napomenuo da su članovi udruženja rasuti po svijetu, da ih najviše ima u Australiji, ali da su za praznike uvijek zajedno u Donjoj Dubici.

Dervenić je istakao da će večeras u 20:00 časova u hramu Uspenja Presvete Bogorodice biti služeno večernje, a potom će biti organizovano osveštanje i paljenje badnjaka, te podjela 80 božićnih paketića.

Paketiće je donirao član Udruženja iz Australije Sreto Milojević, porijeklom iz Dubice, koji godinama pomaže udruženje i Dubičane koji žive ovdje.



„Ja sam Dubičanac, moje srce je ovdje iako sam otišao. Želim da pomažem ove vrijedne ljude i sve ono što oni rade za našu Dubicu. Srećan sam kada to činim i kad god sam u prilici, kao danas, ja sam tu, na svojoj grudi, sa svojim ljudima“, kaže Milojević.

Milojević je rekao da svake godine organizuju i zajedničke Posavske večeri kojima obavezno prisustvuje.

Svake godine oko Hrama Uspenja Presvete Bogorodice okupi se više od 200 Dubičana. U Donjoj Dubici danas živi pedesetak ljudi.

Dubičani su sinoć organizovali i sječu badnjaka, koji je donesen i postavljen pored hrama.

Tagovi: