Naknade za nezaposlene u RS biće oko 415 KM?

Ekonomsko-socijalni savjet RS raspravljao je danas u Banjaluci o akcionom planu zapošljavanja u RS u 2018. godini, te je precizirano da će za tu namjenu biti izdvojeno oko 14,6 miliona KM.

Takođe, bilo je riječi o ostvarivanju prava za vrijeme nezaposlenosti, a predstavnici Saveza sindikata RS očekuje da, donošenjem novih zakosnkih rješenja, od sredine godine bude povećana naknada za nezaposlenost, kao i dužina primanja te naknade.

"To je stav sindikata već tri godine. Tražimo više para za vrijeme nezaposlenosti, kada je radnik proglašen tehnološkim viškom. Danas najmanju naknadu imaju radnici u RS, ne samo u okruženju, nego i u poređenju sa Federacijom BiH",istakla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je precizirala da oni traže da najmanja naknada za nezaposlene u RS bude oko 50 odsto prosječne plate u RS, što bi trebalo iznositi oko 415 KM, a sada je minimalan iznos oko 260 KM i povećava se sa godinama staža.

Dragutin Škrebić predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, složio se da bi naknada za vrijeme nezaposlenosti trebalo da bude veća.

"Radnik danas lakše ostaje bez posla, što je normalno, ali tada ne bi trebalo da bude socijalni slučaj. Takođe, sada je i mnogo manje ljudi koji koriste tu nakndau, jer je manje javnih preduzeća koja propadaju", istakao je Škrebić.

Mišićeva je još jednom upozorila na veliki odlazak sposobne i kvalifikovane radne snage iz RS, te poručila da oni traže bolji, sigurni i plaćeniji posao od kojeg mogu da žive dostojanstveno.

Ona je istakla i da će radnici koji rade u RS i za koje se uplaćuju doprinosi, finansirati 12,3 miliona KM za nova zapošljavanja u RS, od ukupno planiranih 14,6 miliona KM.

Zatražila je i tačne podatke o tome koje firme su do sada dobile podsticaje za zapošljavanje, koliko radnika su ostavile da rade i drugo.

(mondo.ba)

Tagovi: