Trebalo bi uraditi više na stambenom zbrinjavanju boračkih porodica

Povodom Dana boraca u Šamcu je održana svečana akademija kojoj je prethodilo polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine na gradskom trgu.
Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević je istakao da je Dan boraca u suštini dan kada se mora napraviti rekapitulacija šta je urađeno za kategoriju boraca koji su stvorili RS, te istaći šta je dobro urađeno i šta se mora uraditi.

„Mnogo je urađeno, ali moramo istaći stvari koje mogu biti mnogo bolje i jače. U amanet našim generacijama moramo ostaviti sjećanja na borce koji su dali život za RS, za opstanak na području Posavine što je posebno bitno za opštinu Šamac. Moramo reći da BO, lokalna zajednica i resorno ministarstvo mogu mnogo više učiniti za ove kategorije boraca kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje“, kaže Milićević.

On je dodao da je Opštinska uprava i ove godine predvidjela u budžetu značajan iznos sredstava za ovu kategoriju, te najavio za narednu sedmicu sastanak sa boračkom organizacijom na temu kako intenzivirati rad, ne samo BO nego i Spomen sobe koja sjeća na sve borce koji su dali život za RS, te kako će on kao načelnik Opštine značajnije dati na značaju rješavanju problema boračke populacije.

Predsjednik BO Šamac Lazar Blagojević istakao je u besjedi da svi svojim sjećanjima iskazujemo zahvalnost žrtvama i produžavamo njihovo trajanje.

Blagojević je dodao da je 14. februar, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, izabran za obilježavanje Dana Boračke organizacije Srpske radi toga što to simbolizuje kontinuitet borbe Srpskog naroda za samostalnost i slobodu.

Na svečanoj akademiji su uručene novčane nagrade u iznosu od 100, 50 i 30 KM učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove, te najboljim šahistima.


Predsjednik Komisije za izbor i nagrade Milovan Dujković rekao da je tema literarnih radova na konkursu bila „A majka vaša zemlja vam je ova“ za srednjoškolce, a za osnovce „Pred Spomenkovim spomenikom“, te da se na konkurs javilo preko 26 prozna i 18 likovnih radova.

U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto je pripalo Milici Mišikić, drugo Andreju Pavloviću, a treće Mariji Đurić.
U konkurenciji osnovaca prvonagrađena je Ivana Ristanić, drugo su dijelili Dušan Joksimović i Tamara Kantar i treće Ružica Aranđić.

Prvonagrađeni za likovni rad je Ankica Šavija, drugonagrađena Ilijana Ješić, trećenagrađena Sara Lazarević.
Prvonagrađena u šahu u konkurenciji junira je Helena Gajić, drugo Dušan Joksimović i treće Ilija Ristić, dok je u konkurenciji seniora prvonagrađeni Boro Anđelić, drugonagrađeni Željko Josipović i trećenagrađeni Mikica Joksimović.

Tagovi: