''Autoputevi RS'' savjetnike plaćaju 9,4 miliona KM

Milionski troškovi za konsultantske usluge i ove godine aktuelna su tema u ''Autoputevima Republike Srpske'', iako je njihove stvarne efekte teško izmjeriti.

Ipak, itekako je vidljivo da je za savjetovanje u okviru izgradnje mreže autoputeva u RS ovo javno preduzeće spremno da izdvoji čak 9,4 miliona KM pa najpovoljnije ponuđače traži posredstvom tek raspisanog tendera.

Ugovor će biti potpisan na četiri godine, što znači da će firma koja se bude uklopila u ovu cifru godišnje inkasirati 2,34 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da su neophodne pravne, finansijske i tehničke konsultacije tokom pripreme i provođenja strategije u vezi sa koncesijama i javno-privatnim partnerstvima u okviru izgradnje mreže. Konsultante će "Autoputevi" sačekati do 2. aprila, kada je i posljednji rok za dostavu ponuda.

Isti ovakvim tenderom preduzeće je bilo okupirano i prije dvije godine. Tada se za ovaj period tražila firma koja će nuditi savjete po cijeni od 4,6 miliona KM. Najsrećnije u odabiru bilo je društvo za reviziju i konsalting "Deloitte".

Tada je ponuda grupe "Ces COWI" iz Beograda, "Deloitte Central Europe Limited" Nikozija Kipar i "Deloitte" Beograd bila zapravo i jedina pristigla, a godišnje je na njihovim računima završavalo oko 2,3 miliona KM.

Ovaj ugovor ističe 1. aprila ove godine.

U "Autoputevima" nikada nisu opravdali ranije date milione za konsultacije pa je tako bilo i danas. Na pitanja o konkretnim rezultatima ranijeg dvogodišnjeg sajetovanja, ali i planovima za naredne četiri godine u kojima će dati 9,36 miliona KM odgovori nisu stigli.

Međutim, kod ranije raspisanog tendera istakli su da su ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezani da angažuju konsultante.

"Tim ugovorom, između ostalog, definisano je da će 'Autoputevi RS' angažovati konsultante da pomognu u pripremi i implementaciji strategije u vezi sa koncesijama i/ili javno-privatnim partnerstvom ", kazali su tada u "Autoputevima".

(Capital.ba)

Tagovi: