Radionica o upravljanju zemljištem

U Šamcu je održana radionica u okviru projekta ''Podrška odlučivanju o uvođenju i širenju primjene održivog upravljanja zemljišta''.
Projekat je finasiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i FAO UN organizacije za hranu i poljoprivredu u RS.
Implementator je Institut za agroekologiju i zemljište Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci, a realizaciju projektnih aktivnosti u RS koordiniše rukovodilac ekspertskog tima Mihajlo Marković.

 "Cilj projekta je poboljšanje sposobnosti donošenja odluka zemalja i regiona uključenih u širenje primjene održivog upravljanja zemljištem, borbi protiv degradacije zemljišta, unapređenju sigurnosti hrane ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama i očuvanju biovirziteta kroz izradu Strategije održivog upravljanja zemljištem RS" kaže Marković i dodaje da ova radionica, pored učešća predstavnika Ministarstva poljoprivrede RS koje je dalo saglasnost ovom projektu, predstavlja okupljanje i aktivno učešće drugih javnih i naučnih institucija, predstavnika odabranih lokalnih zajednica i NVO koje imaju vezu sa održivim zemljištem.

Stručni saradnik za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Svetlana Lazić ističe da Ministarstvo od početka podržava projekat, te da je ovo drugi dio koji se nastavlja u okviru pilot projekta za područje opštine Šamac koje podrazumjeva borbe protiv erozije u smislu sređivanja nasipa, kanala i vodotoka.

"Ministarstvo će podržati do kraja realizaciju projekta i sve pozitivne efekte iz tog projekta će iskoristiti i ugraditi u strateške elemente. Vlada će takođe revidirati neke propise ukoliko se stvori potreba, a sve u smislu što održivijeg korištenja zemljišnih resursa, odnosno u smislu prioritetnog razvoja poljoprivredne proizvodnje", kaže Lazićeva.

Diplomirani inženjer poljoprivrede iz Šamca Srđan Nastić ističe da je projekat značajan za ovu opštinu iz više razloga, jer se mora poboljšati kvalitet u svakom smislu da bi podigli nivo poljoprivredne proizvodnje.

"Kroz te velike projekte možemo puno toga da učinimo da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju od elementarnih nepogoda. Bitno je da se kroz razne projekte i poljoprivrednim proizvođačima skrene pažnja na pravilnu upotrebu poljoprivrednih mašina, granularlnih đubriva koje bacamo na zemljište i pravilno upravljanje zemljištem da ga svojim neznanjem ne uništavamo", kaže Nastić.

Tagovi: