Glumac Željko Erkić osvojio Istanbul

Željko Erkić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon zapaženih uloga na daskama koje život znače, krenuo je u pohod na Tursku i za kratko vrijeme, angažmanima u TV serijama, osvojio ovu zemlju.

Nakon što je glumio jednu od značajnih uloga u turskoj seriji „Kosem Sultan“, čeka početak nove saradnje s Turskom, odnosno snimanje filma „Unprofor“.

Priča ovog filma se, prema njegovim riječima, dešava u šumama oko zaraćenog Sarajeva. Radi se kapetanu JNA koji se odmetne i ne želi da ima pripadnost ni jednoj, ni drugoj strani, a da bi opstao u tom okruženju on hvata vojnike Unprofora sa činovima i traži za njih otkup. Između ostalog zarobi i turskog vojnika.

U tom filmu Erkić glumi jednu od tri glavne uloge, a nada se da će iskoristiti priliku da pokaže svoj kvalitet, pa da mu se otvore još neka vrata.

Erkiću je vrata Istanbula otvorila serija „Kosem Sultan“, svojevrsan nastavak hit ostvarenja „Sulejman Veličanstveni“. Radi se o TV spektaklu o istoj dinastiji, ali 200 godina poslije, u kojem je oca glavne glumice Sultanije Kosem zaigrao upravo Erkić. On u seriji glumi Enca, bogatog trgovca, Grka, čiju ćerku Anastasiju, otimaju i vode u harem Sultana Ahmeda.

Kako priča, ulazak u tursku filmsku industriju ostvario je preko sarajevske agencije „Zona“.

"Turska produkcijska kuća „Tims“ organizovala je kasting u agenciji u Sarajevu i zatražili su od moje agentice Anile Gajević da proslijedi kasting nekolicini glumaca koje su odbrali preko fotografija sa sajta. Tako je tekst došao do mene. Snimio sam dio na turskom jeziku, koji sam prvi put u životu izgovarao i na kraju dobio ulogu", priča ovaj popularni Banjalučanin.

Kako dodaje, uslijedile su pripreme za ulogu, te je počeo da istražuje o sultaniji Kosem i o svom liku.

"Zna se samo da je Kosem grčkog porijekla, da joj je po rođenju dato ime Anastasija i da je njen otac bio sveštenik. Kada je do sultana Ahmeta, sa ostalim dragocjenostima koje je iz osvajačkog pohoda njegove vojske na grčko ostrvo Hios, stigla i slika lijepe Anastasije, on je naredio da se vrate u Grčku i dovedu je. Lik njenog oca je modifikovan, tako da Enco u seriji nije sveštenik već bogati trgovac, koji nakon otmice polazi u potragu za ćerkom",  Kaže Erkić.

Pored turskog jezika, koji je Erkić prije uloge učio sa banjalučkim imamom, a kasnije, na setu, i sa profesorima koje mu je produkcija dodijelila, na snimanju je „progovorio“ i grčki jezik. Poznavanje ovog jezika mu je donijelo dodatne bodove ua dobijanje uloge.

"Grčki sam naučio devedesetih, kada smo iz ratom zahvaćene BiH mogli da putujemo i da se školujemo u Grčkoj. Bili smo smješteni kod tamošnjih porodica, a sve to u organizaciji Crvenog krsta. Iako sam tada savladao jezik, vremenom sam ga zaboravio, ali mi je ostala njegova melodika, kao i sposobnost da ga pričam skoro bez akcenta. Podsjetio sam se brzo, ali na snimanju sam ovaj jezik govorio samo u jednoj epizodi. Kasnije se radilo na tuskom", rekao je ovaj glumac.

On otkriva je da Turskom oduševljen. Tamo je proveo pet mjeseci, a snimalo se na ostrvu Hios i u Istanbulu. Njegova uloga „živi“ u  devet epizoda, ali kako svaka traje dva sata, može se reći da je riječ o devet dugometražnih filmova.

"Nisam očekivao toliki profesionalizam, predanost, mašineriju, ogroman tim ljudi i novac koji stoji iza ovog projekta. Snimanje smo počeli sa dvije rediteljke, a nastavili sa dvojicom poznatih reditelja koji su radili „Sulejmana“. Uložen je ogroman trud da bi ovaj projekat bio spektakl, kao što je to i „Sulejman“ bio", kaže Erkić.

Trud i rad se očigledno i isplatio. Pomenuta serija je naišla na odličan prijem kod publike. Emituje se druga sezona, a seriju su prodali u više od 50 zemalja širom svijeta.

Nesuđeni inženjer građevine očigledno je bolji u građenju karijere na malim ekranima i u pozorištu.

Godinama je jedan od nosilaca repertoara Narodnog pozorišta RS, poznat po ulogama u predstavama „Magareće godine“, „Tri sestre“, „Revizor“, „Odumiranje međeda“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Viktor ili djeca na vlasti“, „Ukroćena goropad“, „Hasanaginica“, te „Četrnesta“. Ulogom u predstavi „Izgubljeni u Bruklinu“ osvojio je i američko tržište. Obreo se i na malim ekranima, kao voditelj Jutarnjeg programa na RTRS, a gledaoci ga mogu vidjeti i u brojnim reklamama. Igrao je i u brojim profesionalnim i studenskim filmovima, od kojih su najpoznatiji „Turneja“ i „Top je bio vreo“.

Po završetku Akademije umjetnosti u Banjaluci Erkić je uspio da se upiše na glumačko zvjezdano nebo Republike Srpske, za nadati se da će mu angažmani u Turskoj otvoriti vrata svijeta, i da je Željko Erkić ime za koje će tek da se čuje. 

Iako je karijera nešto na šta treba biti ponosan, Erkić kaže da je najponosniji na porodicu. Ništa ne može da zamijeni vrijeme provedeno sa sinom i suprugom. Ako bi se jednog dana sin odlučio da se bavi glumom, imao bi očevu podršku.

"Imaće podršku šta god da odluči. Mada, ima i boljih zanimanja, pokušaću da ga usmjerim koliko budem mogao. Bitnije mi je da ga naučim da, prije svega, bude razuman i dobar čovjek", kaže poznati glumac.

Časopis "Sreća"

Tagovi: