Košarac: Visok nivo korupcije u zajedničkim institucijama

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da revizorski izvještaji o djelovanju značajnog broja zajedničkih institucija vlasti u Sarajevu upozoravaju na visok nivo korupcije u trošenju javnih sredstava, posebno u procesu javnih nabavki i nekontrolisanog zapošljavanja na osnovu ugovora o djelu i na druge načine koji zaobilaze zakonske propise.

Košarac je u izjavi za Srnu najavio da će u utorak na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH biti raspravljano o radu deset institucija kojima je u revizorskim izvještajima dato mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, te upozorio na "paradoksalnu činjenicu da su nepravilnosti zabilježene u institucijama koje su zadužene za provođenje i zaštitu zakona".

"Najveće nepravilnosti u poslovanju zabilježene su u Ministarstvu bezbjednosti, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Sipi, Graničnoj policiji, Tužilaštvu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka , kao i Ministarstvu inostranih poslova, Ministarstvu odbrane i Upravi za indirektno oporezivanje", naglasio je Košarac.

On je dodao da su u devet od deset pobrojanih institucija zabilježene nepravilnosti i nezakonitosti u procesu javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, posebno je indikativno da u nepravilnostima prednjači Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

"Ministar bezbjednosti u SM Dragan Mektić nikada nije govorio o nepostojanju interne revizije u tom ministarstvu, o namještanju tendera, o upotrebi službenih vozila bez kontrole, o angažovanju službenika po ugovoru o djelu, odnosno po stranačkim i rođačkim linijama, a gotovo svaki dan izlazi sa bombastičnim i neistinitim optužbama na račun visokih funkcionera i institucija Republike Srpske. Očigledno su te optužbe bile u funkciji skretanja pažnje sa nezakonitog i neodgovornog ponašanja ministra Mektića i ljudi u tom ministarstvu", naglasio je Košarac.

Istakao je da postoje pouzdane informacije da su Mektić i njegov kabinet održavali bliske veze sa francuskom firmom Džemalto, koja godinama koči proces izdavanja pasoša građanima BiH.

"Uskoro će u Predstavničkom domu i o tom pitanju biti otvorena rasprava, što će biti prilika da iznesemo činjenice kojima raspolažemo. Ukoliko u martu ponovo izbije kriza sa štampanjem pasoša, Mektić će biti prvi u lancu odgovornih, bez obzira na činjenicu da taj posao uopšte nije u nadležnosti njegovog ministarstva", upozorio je Košarac.

Rekao je da će javnosti biti zanimljiva i rasprava o revizorskim izvještajima koji se odnose na Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane, u kojima se na neodgovoran način troše ogromna sredstva građana Republike Srpske i Federacije BiH.

"Posebna priča je poslovanje neustavnih institucija, koje su formirane nametnutim zakonima i odlukama visokih predstavnika ili direktnim prenosom entitetskih nadležnosti. Takve institucije, poput famozne Komisije za koncesije BiH, koja gotovo deset godina nije izdala nijednu koncesiju, a troši milion maraka godišnje, prednjače u lošem, neodgovornom i nezakonitom poslovanju", istakao je Košarac.

On je naveo da je vrijeme za ozbiljnu reviziju poslovanja neustavnih institucija i za njihovo ukidanje.

"Vrijeme je za vraćanje otetih nadležnosti, kao i za vraćanje zajedničkih institucija u okvire Dejtonskog sporazuma. To je posao kojim ćemo se sigurno baviti nakon izbora u oktobru", zaključio je Košarac.

Tagovi: