Proslavljenje Kozarske poklade i izmirene nesuglasice (VIDEO)

Mještani potkozarskih sela Bistrica i Verići tradicionalno se okupljaju uoči početka Vaskršnjeg posta. Tradicionalna manifestacija "Kozarske poklade" okupila je brojne mještane i građane.

Običaji nalažu da se na današnji dan pojede, popije i proveseli uoči sutrašnjeg početka posta. Tako je bilo i ove godine. Vrijedne domaćice spremile su ukusnu hranu.

"Bunjgur, pšenična i kukuruzna popara, cicvara, grah, sarma, znači sva ta naša tradicionalna stara jela koja su se pripremala", navela je predsjednica Udruženja žena Verićanke Rada Popović.

Predsjednica aktiva žena udruženja građana Kozara Neda Milaković kaže da su izloženi samo domaći proizvodi.

"Pripremile smo projice sa kajmakom, čupavce, pripremile smo naše suhomesnate proizvode. Imamo i domaći sir", rekla je Milaković.

Posljednji mrsni dan ujedno predstavlja i dan kada se mire i rješavaju nesuglasice. Na to je pozvao i paroh Igor Marić.

"Dan kada svi mi trebamo da se izmirimo jedni sa drugima, kako bi oprostili jedni drugima jer ako mi prvi ne oprostimo ni nama niko neće prvi", istakao je paroh Bistrice i Verića jerej Igor Marić.

Ni kiša nije spriječila igru i pjesmu, a mještani su ponosni na svoju tradiciju.

"Čuvamo naše običaje, mi živimo za to. Naš pomladak koji je danas nastupio to je znak da nastavljamo našu tradiciju. Ne smijemo zaboraviti nape običaje koji su nam naši čukundjedovi donijeli ovdje u ove krajeve", naglasio je mještanin Milenko Petrović.

Etno manifestaciju Kozarske poklade zvanično su otvorili gradonačelnici Prijedora i Banjaluke.

"Prije svega radi se o lijepom sretanju dva grada na jednom mjestu, Prijedora i Banjaluke, da se drruže na zajedničkom mjestu i čuvaju tradiciju", kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Ovo je dvanaesto obilježavanje poklada na ovakav način. Nastupile su ojkačke i folklorne grupe iz Potkozarja.

RTRS

Tagovi: