U Driniću dva metra snijega, sela na Manjači odsječena od svijeta

Osnovna škola u Driniću neće raditi do ponedjeljka jer nekategorisani lokalni putevi nisu prohodni pa djeca iz okolnih mjesta nisu u mogućnosti da dođu do škole.

Takođe, radnici Šumskog gazdinstva ne rade jer snijeg u šumama dostiže visinu i do 2 metra. Dom zdravlja radi uobičajeno i nije bilo nestanaka električne energije i vode.

Put od Drinića do Petrovca je prohodan i povezan sa magistralnim putevima prema Bihaću, Banjaluci, Sarajevu.

Snijeg je velike probleme uzrokovao i u opštinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi i preko dva metra. Mada je saobraćaj na području ovih opština otežan, putevi su prohodni, a dežurne službe danonoćno su na terenu.

Mještani kažu da nisu iznenađeni te da je snijeg na ovom području, na 730 metara nadmorske visine, uobičajen u zimskom periodu.

Plaši ih, kažu, to što se očekuje bura koja bi mogla napraviti velike snježna nanose.

Zavejana su sela na području Manjače, a stanovnici kažu da su već navikli na oštre zime i odsječenost od glavnih saobraćajnica, snabdjeli su se osnovnim životnim namirnicama. Plaše se jedino bolesti jer do ljekara ne mogu doći.

Put do kuće Ranka Babića u Sitnici na Manjači je zavejan. Svake zime živi odsječen od ostatka svijeta.

"Mogu do marta izdržati sa hranom. Nabavio sam ja sebi brašna, soli, a ako nastavi ovako padati, jedino helikopter može doći ako bi nekoga nešto zaboljelo",  rekao je Ranko Babić iz Sitnice posredstvom telefona.

Zimska služba je na terenu i većinu puteva čiste, ali snijeg ne staje i vjetar pravi nanose.

Na Manjači su sela razuđena i nemoguće je do svake kuće očistiti put, a s obzirom da je omladina otišla i živi uglavnom stara populacija, za oštre zime su se pripremili. Nabavili su osnovne životne namirnice i iz kuće ne planiraju dok ne okopni.

"Unaprijed se spremimo i nešto pretrpimo i tako. I ako neko mora doktoru trpi dok se ne mogne proći", reklaje Jovanka Đukić iz Stričića.

U ovakvim vremenskim uslovima pucaju vodovodne cijevi, a snijeg kida kablove za prenos struje. Da ne bi ostao bez vode, Mile je, dok se još može, otišao na izvor.

"Snijeg može ovdje da bude po metar, dva, tri - sve zavisi i koliko vjetar nanese. Na zor se narod muči i ovi što čiste puteve teže mogu doći kad je toliki snijeg", ispričao je Mile Đukić iz Stričića.

Baka Jovanka se ne žali i kaže kako je navikla na oštre krajiške zime. Na mećave je navikla, ali na samoću nije.

"Prije su djeca sankala i stariji su se sankali, a sad nema ni starih ni mladih. Sve pusto, sve", kaže Jovanka Đukić iz Stričića.

(N1)

Tagovi: