''Bema'' donirala novac i cipele za 27 maturanata Doma ''Rada Vranješević''

Tvornica obuće ''Bema'' odgovorila je na apel Doma ''Rada Vranješević'', koji ove godine ima 17 maturanata srednjih škola i 10 učenika koji završavaju osnovnu školu.

"Odlučili smo da maturantima poklonimo 27 pari cipela po izboru za maturu, te ćemo uplatiti 1.000 KM koje mogu iskoristiti za matursko odijelo ili ekskurziju", rekao je tehnički direktor "Beme" Marinko Umičević.

Ovo je nastavak dugogodišnje saradnje direktora Doma Vladimira Kajkuta i tehničkog direktora Tvornice obuće "Bema" Marinka Umičevića.

'' "Bema" kao društveno odgovorna firma nije mogla da se ne odazove na ovaj apel, te pozivamo i druge firme koje su u mogućnosti da pomognu. Razgovarali smo i o tome da djeca Doma koja sada treba da upišu srednju školu, dođu u TO "Bema" te se tako upoznaju sa radom naše firme. Na taj način želimo ih podstaći da upišu zanat, odnosno smjer obućar – modelar, u trajanju od četiri godine. Obezbijedili bismo im stipendiju od 400 KM, sigurno zaposlenje, a nakon završene škole, najtalentovanije bismo poslali u Italiju gdje bi se usavršavali za modelare i kreatore. Došli smo u fazu kad su nam potrebni kadrovi: poslovođe, inženjera, modelara i VKV radnika, a toga nažalost nemamo", rekao je Umičević.

On je dodao da je još upitno da li će se uvesti u srednje škole zanimanje obućar – modelar za čime postoji velika potreba. Trenutno postoje galanteristi, kožari i tekstilni tehničari.

"Ukoliko se uvede smjer obućar – modelar koji će trajati četiri godine, djeca koja završe taj smjer će moći upisati fakultet koji postoji u Banjaluci. Apsurd je da imamo fakultet a nemamo srednje škole. Nažalost, ja se sa ovim problemom borim već pet godina bezusješno, ali ne odustajem", kaže on.

 

Tagovi: