Amerikanci oborili navodni kineski špijunski balon

Američki borbeni avion oborio je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okena u južnom dijelu SAD, prenosi CNN pozivajući se na američkog zvaničnika.

Mediji prenose da je u toku operacija sakupljanja njegovih fragmenata, prenosi Srna.

- Balon, koji je Kina koristila u pokušaju da izvidi strateške lokacije u kontinentalnom dijelu SAD, oboren je iznad teritorijalnih voda SAD - saopštio je Lojd Ostin, američki ministar odbrane.

Akciju je odobrio američki predsjednik Džozef Bajden koji je je objavio da je Pentagon preporučio da balon bude oboren iznad vode i da je izdao naređenje da se to obavi.

U saopštenju se navodi da je operacija odobrena "bez rizika po živote Amerikanaca ispod putanje balona."

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je ranije danas da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju “nacionalne bezbjednosti”, potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

U dokumentu objavljenom na svom sajtu FAA je upozorila  da bi vojska mogla da upotrijebi smrtonosnu silu ako avioni prekrše zabranu i ne ispoštuju naređenja američkih vazduhoplovnih vlasti.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da će se Vašington „pobrinuti ” za navodni kineski špijunski balon koji je primijećen kako leti preko SAD.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela SAD.

Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primijećen iznad Severne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa, navodi Tanjug.

Balon ili aerostat doletio je iz pravca Aleutskih ostrva preko teritorije Kanade i stigao do države Montana.

Vezana vijest:

Napeto između Kine i Amerike

nezavisne.com

Tagovi: