Bh. odbojkašice ispisale istoriju i prvi put se plasirale na EP

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH ispisala je večeras u Zenici istoriju plasmanom na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Bh. odbojkašice su prvi plasman na Eurovolej osigurale kolo prije kraja kvalifikacija, jer su matematički sigurne na drugom mjestu.

Pulenke Stevana Ljubičića kojemu su ovo bile prve kvalfikacije kao selektor i čiji dolazak se pokazao kao pun pogodak su ostvarile prvu pobjedu na turniru u Zenici, a treću ukupno u kvalifikacijama. U okviru 5. kola savladana je selekcija Letonije sa 3:0 (25:20, 25:15, 25:11) i sada bh. selekcija uoči sutrašnjeg posljednjeg kola ima devet bodova. Češka je maksimalna sa 15, dok je Slovenija današnjim porazom od Češke (0:3) ostala na šest. BiH bez obzira na ishod meča sa Slovenijom koju je savladala u Letoniji sa 3:0 ide na EP, jer ima set količnik 10:6, a Slovenke 7:10 i kada se tome doda međusobni duel onda dolazimo do toga da bh. selekcija završava na drugom mjestu grupe F.

Kada je u pitanju večerašnji meč bh. dame su od početka zaigrale sjajno nošene publikom u Zenici, tako da pobjeda maksimalnim rezultatom koja im je trebala da osiguraju EP niti jednog trenutka nije dolazila u pitanje.  

Sjajnu generaciju bh. odbojkašica predvodila je kapitenka Edina Begić, koja je pokazala klasu, a veliku pomoć imala je i u Anđelki Radišković, Edini Selimović, Milici Ivković, Ajli Paradžik, Dajani Bošković, Milani Božić, Jeleni Mlađenović, koje su iznijele najveći teret kvalifikacija, a u rosteru su još bile Elena Babić, Žana Dragutinović, Ajla Hadžić, Iman Isanović, Ela Klopić i Dženita Rašidovićm pišu Nezavisne novine.

Sutra je na programu posljednje kolo u kojem se sastaju: Letonija – Češka i Slovenija – BiH. Poredak: Češka 15, BiH 9, Slovenija 6, Letonija 0.  

Tagovi: