Bračni par Plivčić oslikavanjem kamenčića stvara umjetnička djela

Kreativnost je sastavno, organsko svojstvo ljudske prirode... To je nužna pripadnost ljudskog duha. Jednako je zakonito u čovjeku, možda, kao dvije ruke, dvije noge. Neodvojiva je od čovjeka i s njim čini cjelinu, kazao je Fjodor Dostojevski o čovjekovoj sposobnosti stvaranja nečeg novog vještinom mašte.

Maštu su u igri kamenčićima ispoljavale generacije, a i danas je mališanima zanimljivo tražiti ih u različitim oblicima i bojama, bacati ih u vodu, igrati dječju igru školica... A kroz kreativno djelovanje mladi bračni par iz Viteza Irma i Denis Plivčić omiljene igre iz djetinjstva pretvorili su u umjetnost - danas se bave izradom slika od kamenčića.

"Denis je počeo oslikavati kamenčiće prije nego smo se upoznali, a poslije smo skupa krenuli raditi i počeli ih oslikavati i slagati u slike. Nakon nekoliko objavljenih radova na našem Facebook profilu dobili smo mnogo pozitivnih komentara, a uskoro su uslijedile i narudžbe. To nam je bio motiv da još više radimo i smišljamo nove ideje", kazuje Irma na početku razgovora za "Nezavisne".

Kreativka iz Viteza objašnjava da je po zanimanju inženjer hemijske tehnologije, a njen suprug Denis diplomirani ekonomista, te da su oboje oduvijek crtali i imali želju da se bave umjetnošću i kreativnim radom: "Izrada slika od kamenčića nam je omogućila da se zabavimo, ispunimo vrijeme, pokažemo kretivnost i zaradimo. Više od dvije godine aktivno radimo slike."

Supružnici su pioniri ovakvog vida sklapanja slika u BiH, a navode da su reakcije okoline kada su predstavili prve radove bile i više nego pozitivne.

"Ljudima su se svidjele slike od kamenčića, bili su iznenađeni samom idejom,  interesovali su se kako slike zapravo nastaju. A i mi sami smo bili iznenađeni, pogotovo kada su krenule narudžbe - zaista nismo mogli ni zamisliti da će sve ići ovim tempom. Prezadovoljni smo kako se sve odvija", priča Irma i dodaje da im se ljudi koji na poklon dobiju slike javljaju i zahvaljuju, a to im predstavlja pravo zadovoljstvo i motivaciju da budu još bolji.

Kada je proces izrade slika u pitanju, Plivčići objašnjavaju da sve počinje od ideje kako poslagati kamenčiće u određeni oblik - nekada su ideje njihove, a nekada ih dobijaju od kupaca.

"Kad znamo kako će slika izgledati, slijedi priprema kamenčića - prikupljanje, pranje, sušenje, bojenje, oslikavanje - a zatim pripremamo podlogu koju oslikamo. Nakon toga lijepimo kamenčiće na podlogu, lakiramo ih vodootpornim lakom i na kraju sliku uokvirimo po želji kupca", objašnjava Irma i navodi da se pored izrade slika od kamenčića, po kojima su prepoznatljivi, bave i oslikavanjem zidova, raznih predmeta, izrađuju albume za slike, vješalice za ključeve, te magnete za frižider.

Proces izrade slike može trajati po nekoliko sati, a nekad i više dana, što zavisi od motiva i dimenzija slike, odnosno faktora koji utiču na brzinu izrade i na cijenu, a vrijeme potrebno za slaganje kamenčića na podlogu zavisi i od toga koliko u tom momentu Plivčići narudžbi imaju.

Irmu smo pitali sjeća li se prve slike koju je izradila, a ona kazuje da je to bila slika dvije prijateljice koje se druže za stolom i nazdravljaju.

"Vidjela sam da se dosta traže pokloni na tu temu, pa sam odlučila da osmislim takvu sliku u nadi da će je neko i kupiti. Slika je uz nekoliko prepravki nakon dva-tri mjeseca prodana, a Denis i ja smo bili baš iznenađeni", prisjeća se Irma početka u svijetu kreativnosti.

Objašnjava da, upoređujući prve radove s nekim novim, nastalim nekoliko mjeseci ili godina kasnije, jasno uočava razlike i napredak u radu.

"Neke od mojih prvih slika i pokušaji realizacije ideja bili su pomalo smiješni i neuspješni, jer je bilo raznih početničkih grešaka, a Denis je bio iskusniji i mnogo precizniji u svemu, pa bi mi skretao pažnju kako i šta prepraviti. Sada je potpuno drugačije i svaku sliku s lahkoćom uradim, nekako se sve usavršilo, i tehnike izrade, ideje i brzina kojom radim. Trenutno sam nezaposlena, pa se izradom slika uglavnom bavim ja, a Denis mi pomaže", navodi Vitežanka.

Prikupljanje, pranje, sušenje, bojenje, oslikavanje i sklapanje kamenčića u cjelinu Plivčići u većini slučajeva rade po narudžbi.

"Većinu slika osmislimo sami, a u tome nam pomažu i naši kupci koji imaju svoje ideje, imaju zamisao kako bi to trebalo izgledati, a nakon nekoliko detaljnijih informacija mi njihove ideje i zamisli pretvorimo u sliku. Nekada dobijemo i skicu ugrubo kakvu neko sliku želi, a nekada dobijemo samo opis likova i ostalo sve prepuste nama", objašnjava Irma.

Navodi da su zadovoljni saradnjom s kupcima, da su ponosni na spoznaju da njihove slike krase domove i kancelarijske prostore širom, a i van granica BiH.

"Nemjerljiva je sreća znati da smo svojim radovima usrećili i iznenadili mnogo ljudi. Imamo dosta  kupaca koji više puta kupuju slike, a često se desi da kada neko dobije sliku na poklon nakon izvjesnog vremena i sam izvrši narudžbu. Našim kupcima koji uzimaju više slika ili jednostavno ljudima koji nas oduševe i koje upoznamo prilikom saradnje, kada smo u prilici, izradimo nešto gratis. Nastojimo da što bolje radimo i pokažemo zahvalnost i ne razočaramo kada nam neko ukaže svoje povjerenje, da poklonimo kada možemo, organizujemo nagradnu igru i valjda se to sve nekako i nama na lijep način vrati", ponosna je Irma na kupce koji su prepoznali umijeće, trud i rad Plivčića.

Radovi nastali kao plod mašte Irme i Denisa, u kombinaciji sa željama kupaca, mogu se pogledati na Facebook profilu "Denis dekoracija zidova", Facebook stranici "ID Art & Handmade" i Instagram profilu "slike.od.kamencica", a pitali smo ih da li je u planu da otvore kreativni kutak u kojem bi izlagali slike od kamenčića.

"Počeli smo sa ovim kao hobijem i sve radimo kod kuće. Zbog nedostatka prostora i mogućnosti da izložimo  radove i nemamo mnogo izbora u smislu da imamo mnogo dostupnih proizvoda, pa i zbog toga najviše radimo po narudžbi. Naravno da bi bilo lijepo imati neki kutak gdje bi bili izloženi naši radovi, jer bismo tada mogli realizovati još više ideja, ali super je što imamo priliku da radimo online, te smo prezadovoljni sa ovim što smo do sada postigli", zaključuje Irma.

Plivčići su svoju sposobnost stvaranja nečeg novog vještinom mašte iskoristili, te dokazali da je, kako je Dostojevski kazivao, kreativnost sastavno, organsko svojstvo ljudske prirode... nužna pripadnost ljudskog duha, neodvojiva od čovjeka i s njim čini cjelinu.

Tagovi: