Čistio je štale, niko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo - Nikola Jokić najkorisniji igrač NBA lige

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barselona. Tamo nije otišao, a sada je najkorisniji igrač NBA lige

Zezali su ga da je debeo, čistio je štale, imao je konja pod imenom "Lovac na snove", a na kraju je upravo "taj" mali i krupni lovac, postao MVP NBA lige. Nikola Jokić (25), centar Denvera i reprezentacije Srbije, novi je najkorisniji igrač NBA lige. I to kao najviši pik ikada. Denver, koji dosad nije imao MVP-ja, te 2014. izabrao ga je kao 41.

- Nisam mislio ni da ću igrati u NBA ligi, a kamoli da ću biti MVP. Meni je cilj bio igrati u Evroligi i u jakim srpskim klubovima. Kad su me iz Denvera draftovali, bila je to prilika da postanem NBA igrač. Mislim da sam je dobro iskoristio - izjavio je Jokić.

Put do najveće nagrade u karijeri prve zvijezde Denvera bio je dug i težak, a ni sam nije mislio da je to ono što njega čeka u životu. Naprotiv, košarku je mrzio.

- Tata mi je rekao da probam trenirati košarku. Kada mi je to predložio, počeo sam plakati. Nisam htio trenirati. Imao sam 10 godina i sve mi je to bilo malo čudno, čak sam se i bojao. Poslije prvog kontakta s loptom, shvatio sam da mogu igrati. Imao sam nekih određenih problema s trenerom, zbog kojih sam otišao u KK Sombor - ispričao je Jokić jednom prilikom. 

Upravo se u Somboru Jokić i rodio, a u djetinjstvu mu košarka nije bila na prvom mjestu. Naime, najaviše je volio konje, prenosi ATV.

- Tamo sam proveo tri godine, pa sam prestao trenirati. Tada su mi konji postali jako važni u životu, postepeno sam ulazio u taj svijet, čak sam čistio i štale, a onda sam ušao u sulke i vozio ih - prisjeća se.

Srpski košarkaš priznao je da, kad je dolazio beogradsku Megu, nije mogao odraditi niti jedan pravi sklek.  

- Nisam mogao da napraviti muški sklek pa sam počeo raditi s kondicijskim trenerom i taj period je trajao skoro dva mjeseca. Nastupao sam za juniore Mege, a onda sam počeo igrati i za prvi tim - kaže.

Trebao u Barselonu

Kad je potpisao prvi ugovor s Megom, imao je 136 kilograma, a sada igra s ugovorom teškim 146 miliona dolara. Ali, prije nego li ga je potpisao, kucala je na vrata beogradske dvorane i Barselona. 

- Praktički je sve bilo dogovoreno. Radili smo na nekim malim detaljima. Ali jednom prilikom su odlučili odgledati još jednu utakmicu. Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš. I zatražili su još vremena - ispričao je njegov stariji brat Nemanja.

Međutim, u Denver su je i dalje pratili i rekli su:

- Nisu problem vještine, nego tijelo. A gdje ćeš to lakše ispraviti? U Americi ili Evroligi - upitali su ga. 

Noć NBA drafta 2014. godine Jokić je prespavao kod kuće u Somboru. Njegov stariji brat Nemanja nazvao ga je i probudio: 

- Draftiran si u NBA ligu, kako sad možeš spavati?

Bila je to, do tada, najveća noć Jokićeve karijere, a on, "mali debeli iz Sombora", opušteno ju je prespavao. Doduše, 41. pik Nugetsa izabran je oko pet ujutro, ali neki ne bi spavali sedam dana da znaju da bi mogli započeti NBA karijeru.

Sada je Jokić NBA zvijezda. Jedna od najvećih. Još i bolja otkako je prošle godine oženio dugogodišnju djevojku Nataliju Maćešić. U regularnom dijelu ove sezone Jokić je prosječno ubacivao 26,4 koša, uz 10,8 skokova i 8,3 asistencije. Denver je završio isti s omjerom 47-25 i izbacio Portland u prvom krugu doigravanja.

Amerikanci su ga uvrstili u skupinu "jednoroga", igrača jedinstvene kombinacije vještina. Jokić prema tom sudu ima građu centra, pregled igre playa, a ruku mekanu kao najbolji šuter. Na 10. je mjestu po tripl-dabl učinku svih vremena, a još je daleko od kraja. 

Tagovi: