Dodik na sjednici NSRS: Očekujem jedinstvo, Srpska nema skrivene namjere

Narodna skupština Republike Srpske počela je 23. posebnu sjednicu na kojoj odlučuje da li su odluke Predsjedništva BiH, usvojene preglašavanjem srpskog člana Milorada Dodika, štetne po vitalne interese Srpske.

U obraćanju narodnim poslanicima, Dodik je rekao da očekuje jedinstvo i do sada usaglašene stavove po pitanju odbrane interesa Republike Srpske.

– Srpska nema skrivene namjere, naše djelovanje je okrenuto poštovanju slova Dejtona i interesa naroda. Opedijeljeni smo za budućnost Srpske kao uspješne i stabilne, izgradnji mira u zajednici koja funkcioniše, u kojoj će se poštovati prava svih konstitutivnih naroda, bez intervencionizma sa strane. On je doveo da četiri stranca vrše destabilizaciju BiH do njene totalne nefunkcionalnosti. Dejton je Republici Srpskoj dao sve elemente državnosti i zato se okupljeni oko srpskog jedinstva moramo više nego ikad boriti za poštovanje slova Dejtona i kako bi joj se vratilo sve što joj je bespravno oduzeto – rekao je Dodik.

Govoreći o odlukama Predsjedništva BiH, kao što su one koje se odnose na otvaranje ambasada, kancelarija i davanje agremana stranim ambasadorima u BiH, Dodik je rekao da je na njih pokrenuo veto zbog zaključaka NS RS da se u Predsjedništvu ne donose odluke.

I vama preporučujem da ove odluke mogu biti predmet vaših odlučivanja, da se pokaže da je NS RS krajnja tačka odluke, da to nije Predsjedništvo. To je ključna stvar današnjeg zasijedanja – kaže Dodik.

Kada je riječ o raznim sporazumima protiv kojih je glasao, kao što je sporazum sa Turskom, Dodik je rekao da je u njima otkriveno da se favorizuju organi BiH.

Zbog toga smo zatražili mišljenje MUP RS koji je rekao da nisu ispoštovane procedure prilikom zaključivanja međunarodnih ugovora – rekao je Dodik.

On je rekao da dopuna sporazuma BiH i Hrvatske o graničnim prelazima nije prihvatljiva dok se ne riješi status novog graničnog prelaza Gradiška na mostu na Savi, na auto-putu, kao i status postojećih graničnih prelaza nakon uspostavljanja novih.srpska.info