Dodik: Počinje izgradnja auto-puta Banja Luka-Prijedor

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će izgradnja auto-puta Banja Luka-Prijedor početi narednih dana, te da će radovi biti završeni i prije predviđenog roka.

Dodik je pojasnio da se to očekuje, imajući u vidu zainteresovanost kineske strane da tu dionicu puta završi što je prije moguće.

On je naveo su partneri iz kineske kompanije ispunili sve uslove, kao i Vlada Republike Srpske, te da će radovi na izgradnji trajati tri do četiri godine, kao što je i predviđeno.

Ima mnogo posla da bi se pripremila izgradnja auto–puta, da se riješe imovinsko-pravni odnosi, problem projektovanja, finansiranje. Ti poslovi su možda i teži nego sama izgradnja, ali smo sve završili i ovih dana krećemo u punom profilu sa izgradnjom auto-puta – rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Oko tri miliona KM za projekte u Novom Gradu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će u projekte u Novom Gradu u narednom periodu biti izdvojeno tri miliona KM, koja će biti obezbijeđena iz resursa Republike Srpske.

To su projekti putne mreže, vodosnabdijevanja i sanacije štete od zemljotresa. Osim toga, značajno je da će nakon izgradnje dionice auto-puta Prijedor-Banja Luka posao biti nastavljen izgradnjom brze ceste do Novog Grada, Dubice i Gradine – rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu nakon sastanka sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom.

Kad je u pitanju lokalni nivo, Dodik je rekao da su danas razgovarali i o energetskim pitanjima i stanju poljoprivrednih usjeva.

Cilj je obezbijediti dovoljno hrane i sigurno snabdijevanje strujom i vodom – naveo je Dodik.

Kad je u pitanje problem skladišta radioaktivnog otpada koji Hrvatska planira na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH, on je naglasio da lažu svi koji kažu da je tu nešto prodato, najvivši međunarodnu arbitražu.

Ići ćemo na arbitražu, sudski postupak da se ovo pitanje rješava na međunarodnom planu. Činimo sve na političkom planu da se ovo pitanje riješi. Nažalost, ne mogu garantovati da će ovaj problem biti riješen, ali mogu da ćemo ovo pitanje držati u žiži interesovanja – istakao je Dodik.

On je pojasnio da su institucije Republike Srpske učinile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj problem riješio da da je Pravni tim sačinio okvir na osnovu čega će u narednom periodu biti činjeni koraci u zaštiti interesa BiH.

Što se tiče graničnog prelaza ima pomaka kad je u pitanju rekostrukcija mosta ali treba riješiti status graničnog prelaza jer je to stvorilo brojne probleme privrednicima i svim građanima – naveo je Dodik.

Drljača je rekao da je ova lokalna zajednica opterećena problemima čije rješavanje nije u nadležnosti opštine kao što je pomenuti problem Trgovske gore i prekategorizacija graničnog prelaza.

Danas smo razgovarali i o infrastrukturnim projektima, izgradnji putne mreže i vodosnabdijevanju. Kad je u pitanju vodosnabdijevanje oko 16.000 građana ima riješen ovaj problem ali treba i dalje raditi – rekao je on.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za izgradnju mosta u Agićima, na rijeci Japri koji se urušio prije nekoliko mjeseci za šta je obezbijeđeno oko 350.000 KM.

On je rekao da se u ovoj lokalnoj zajednici ulažu napori za poboljšanje privrednog ambijenta navodeći da je opština kupila zemljište za proširenje industrijske zone.

srpskacafe.com