Dvije trećine građana Hrvatske za dobre odnose sa Srbijom

Skoro dvije trećine građana Hrvatske smatra da bi Hrvatska i Srbija morale da imaju dobre međusobne odnose, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je agencija "Promocija plus" provela za RTL.

Ovakav stav je podržalo 65,5 odsto građana, dok je 11 odsto bilo protiv.

Žene su češće zagovornice takvog odnosa 67,6 odsto, kao i najmlađa populacija 70,2 odsto i najobrazovaniji 75,8 odsto, te građani koji žive u sjevernojadranskoj regiji 71 odsto.

U ukupnoj punoljetnoj hrvatskoj populaciji desna politička orijentacija je najčešća i to je stav nešto više od četvrtine građana, odnosno 25,5 odsto, dok radikalnu desnicu podržava 0,7 odsto.

Lijevi politički spektar izabralo je nešto više od 22 odsto građana.

Više od 70 odsto punoljetnih građana smatra da je većina političara korumpirana, a 49 odsto vjeruje da su moguće promjene nabolje u hrvatskoj politici.

Skoro 40 odsto Hrvata se protivi uvođenju evra koji za šest mjeseci zvanično mijenja kunu. Članstvo u NATO-u podržava 54,9 odsto građana, dok se 17,8 odsto ispitanika ne slaže sa hrvatskim članstvom u toj organizaciji.

Polovina hrvatskih građana - 47,8 odsto smatra kako je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari, dok se 18,5 odsto ne slaže sa takvim stavom.

Istraživanje je provedeno od 23. maja do 15. juna na uzorku od 1.054 ispitanika iz cijele Hrvatske.  

nezavisne.com