Električni automobili zvijezde sajma u Los Anđelesu

U Los Anđelesu je u toku jedan od najvećih svjetskih sajmova automobila, a ove godine su u prvom planu visoko tehnološka i električna vozila.

Više od hiljadu vozila izloženo je na Salonu automobila u Los Anđelesu, desetodnevnom događaju koji proslavlja svoju 115. godišnjicu i traje do ponedeljka, 28. novembra.

Stručnjak za automobilsku industriju Rikardo Rodrigez-Long kaže da se proizvođači automobila sve brže okreću ekološki prihvatljivijim vozilima, reagujući na potražnju i vladine propise, prenosi Glas Amerike.

- Definitivno možemo da vidimo rastući trend ka električnim vozilima, kao i na elektrifikaciji svih linija, tako da skoro svaki proizvođač sada ima i vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje, ali i hibride i električna vozila - ističe Rodrigez-Long.

To je posebno važno u Kaliforniji, koja postavlja trendove u ekološkim propisima i koja je jedno od najvećih svjetskih tržišta automobila. 

Kalifornija je prva država koja je uvela obavezu da sva nova putnička vozila koja se budu prodavala u toj državi imaju nultu emisiju do 2035. godine.

Oktavio Navaro, stručnjak za automobile i električna vozila, kaže da je očigledno da je dostignuta prekretnica u usvajanju električnih automobila.

- Prije samo dvije godine bilo je možda 20 modela koji su bili prikazani, a sada ih imamo više od 40. I imate različite automobile, od malih električnih do kamiona - naglašava Navaro.

Kompanija Ford je prikazala novi, potpuno električni Mach E, koji ima pogon na četiri točka. Dodge se kladi na svoj prvi koncept potpuno električnog automobila - Charger Daytona SRT, dok Volvo prikazuje svoje neobične linije, a Kia demonstrira da je konkurentan igrač na globalnom nivou.

Luksuzni brend Porše je takođe u igri sa električnim automobilima, a vijetnamski novajlija VinFast je predstavio dva električna SUVa, u želji da podigne svijest o svom brendu.

Zvezda sajma je Hajperion Eks Pi Jedan, hajperauto, najavljen kao električno vozilo na vodonik inspirisano svemirskim brodom, koje uključuje NASA H2 tehnologiju. Ima više od 2.000 konjskih snaga i mogućnost punjenja za 3 do 5 minuta, a njegova cijena je 2,5 miliona dolara.

- To su ekstravagantna vozila, ali definitivno postoji tržište, jer se Lamborghini, Ferrari, skoro svaki brend prodaje i postoje novi igrači koji dolaze na tržište, baš kao što je Hajperion koji se premijerno prikazuje na Salonu automobila u Los Anđelesu. Električni automobil koji može da vozi 400 kilometara na sat i dvije hiljade konjskih snaga, skoro kao raketa - primećuje Rodrigez-Long.

Postoje i mnogi obični modeli, koje možete izabrati po znatno nižoj cijeni, od poznatih brendova kao što je Tojota, koja je debitovala sa novom generacijom sportskog Prijusa 2023 i električnog hibrida Prijus Prajm.

Bilo da su vozila velika ili mala, blistava ili praktična, Sajam automobila u Los Anđelesu je jasno pokazao da je budućnost električna.

nezavisne.com