Federer najavio veliki povratak, ali tek 2022. godine

Švicarski teniser Rodžer Federer otkriva da će još najmanje sedam ili osam mjeseci biti van terena i da bi se igranju tenisa mogao vratiti tek na ljeto 2022. godine.

Federer je posljednji meč odigrao u junu, nakon čega je otišao na zahtjevnu operaciju koljena.

- Želio sam sprovesti detaljno ispitivanje prije nego vam dam zvaničnu izjavu. Pregledi su bili ohrabrujući. Počeo sam dug period rehabilitacije u koji sam uložio i dušu i tijelo, a situacija nije kao 2016. godine i zato moram biti strpljiv. Bit ću u stanju početi s laganim trčanjem u januaru, a potom ću nastaviti da treniram na terenu uz kompleksnu podršku u martu ili aprilu. S tim u vezi računam da bih se mogao vratiti na teren na ljeto 2022. godine - rekao je Federer.

Svakako da je glavno pitanje bilo da li će biti spremam za nastup na svom omiljenom Vimbldonu.

- Bio bih jako iznenađen da budem spreman za igru na Vimbldonu. Ovog ljeta smo odlučili da potpuno saniramo povredu meniskusa, što traži više vremena za oporavak. Doktori su otkuda iskoristili priliku i da liječe moju hrskavicu, a kombinacija ove dvije intervencije zahtjeva strpljenje i oprez - rekao je Federer i nastavio:

- Moja ambicija je vidjeti za šta sam sposoban barem još jednom kao profesionalac. Borim se za to i vrlo sam motivisan. Osjećam podršku tima i porodice, a također se želim oprostiti na svoj način i na teniskom terenu. Zato sam dao sve u procesu oporavka, a u karijeri sam imao slične izazove mnogo puta. Ponekad javnost nije svjesna toga, a iako znam da se bliži kraj, želim probati da igram velike mečeve -

Federer je dalje rekao kako se njegov život neće srušiti ako ne bude ponovo igrao u finalu nekog Grend Slem turnira, ali da bi to svakako bio najljepši san.

Kaže da vjeruje u takvu vrstu čuda, a dodaje i to da je njegova želja za povratkom jedan od načina da se oduži svojim vjernim navijačima.

Tagovi: