Gubitak koncesije pokrenuo tužbu od 38 miliona evra

Nakon što je Vlada Republike Srpske oduzela koncesiju za gradnju vjetroparka “Trusina” u Nevesinju, preduzeća “Omega Plus” iz Beograda i “Kermas Energija” iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće “Eol Prvi” dobilo koncesiju ušli su u spor vrijedan skoro 38 miliona evra.

Naime, “Omega Plus” od “Kermas Energije” tužbom pokušava da naplati 33,7 miliona evra po osnovu izgubljene dobiti, a zbog oduzimanja koncesije, za šta je kako smatraju odgovan njihov partner iz Zagreba, piše CAPITAL.

Takođe, traže i 4,5 miliona evra po osnovu preostalog duga iz 2014. godine kada su kao osnivači koncesionog društva “Eol Prvi” na “Kermas energiju” prenijeli 87 odsto udjela. Kako tvrde plaćeno im je samo 27 odsto udjela.

Sa druge strane, preduzeće iz Hrvatske pokušava da preko skupštine društva “Eol Prvi” smijeni njegovog direktora Zlatka Mandžuku, ujedno i direktora preduzeća “Omega Plus” jer kako kažu, pokušava na svoje preduzeće da nezakonito prenese 67 odsto udjela “Kermas Energije”.

Oni su u julu i oktobru prošle godine pokušali da zakažu sjednicu na kojoj bi Mandžuku razriješili dužnosti ali im se na tom putu ispriječio Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju koji se kako tvrde svojim odlukama stavlja na stranu preduzeća “Omega Plus”.

Begović je po zahtjevu preduzeća iz Beograda donio Rješenje kojim se određuje privremena mjera obezbjeđenja, i kojom se “Kermas Energiji” zabranjuje raspolaganje sa 87 odsto udjela u preduzeću “Eol Prvi” te pravo glasa iz 60 odsto udjela te tako blokirao rad preduzeća.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL: