I vlasnici trotineta moraju plaćati „Prointer“

Kompanije “Prointer” i “Centar AI” više od dvije godine dobijaju osam odsto od svakog tehničkog pregleda vozila u Republici Srpskoj jer čine stručnu instituciju koja vodi informacioni sistem i kontroliše rad stanica, ali sada će početi zarađivati i na djeci.

Pored automobila, kamiona, autobusa i motora oni će novac dobijati i električnih trotineta, koji su odnedavno uvršteni u Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, a koje najviše koristi mlađa populacija.

Naime, ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske donijelo je pravilnik prema kojem su vlasnici trotineta dužni da prijave svoja vozila stanicama za tehnički pregled koje će im izdavati potvrde i samoljepljive naljepnice (stikere), kojima će se morati obilježiti svoje prevozno sredstvo, koje koristi uglavnom omladina.

Uz popunjen zahtjev oni će biti u obavezi da uplate i 20 marka. Od tog novca, 15 maraka pripada stanici, dok ostatak od pet maraka uzima “Prointer” i “Centar AI” iza kojeg inače stoji dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Aleksandar Milašinović.

Tih pet maraka je naknada koja se uzima za upis vozila u Jedinstveni informacioni sistem kojim kako smo već rekli, upravljaju ova dva preduzeća.

- Stanica je dužna do 20. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec uplatiti stručnoj instituciji za tehničke preglede pripadajući dio sredstava - navodi se u pravilniku.

Podsjećamo, njima je prošle godine kao stručnoj instituciji pripalo 1,7 ,miliona maraka po osnovu tehničkih pregleda u Srpskoj.

Koliko će para dobiti po osnovu trotineta nije poznato. Upravo bi proces njihove identifikacije trebao da utvrdi koliko ovih električnih vozila ima u Republici Srpskoj.

Inače, bez identifikacionog lista i stikera na trotinetu, on se neće moći voziti po ulicama, bar ne legalno.

Pravilnikom je propisano kako stanica na zahtjev vlasnika izdaje potvrdu i stiker, a da vlasnik mora biti punoljetan i da prilikom dolaska mora ponijeti ili dovesti trotinet.

Takođe on prilaže i dokaz o uplati, ali i original dokumentaciju proizvođača trotineta.

- Kontrolor na stanici, na osnovu priložene dokumentacije i vizuelnog pregleda utvrđuje njegove tehničke karakteristike, popunjava, potpisuje i ovjerava identifikacioni list - piše u pravilniku.

U njemu se dodaje i kako vlasnici moraju pet godina čuvati potvrdu i naljepnicu, te da u slučaju gubitka moraju ponoviti proces, odnosno platiti sve još jednom.

 

CAPITAL: D. Tovilović

 

Tagovi: