Loša godina za šamačke pčelare: U košnicama nema meda, sve je manje i pčela

Ova godina bila je prepuna izazova za pčelare u Posavini, nepovoljni vremenski uslovi uzrokovali su minimalne prinose meda, a jesen je donijela nove nevolje- pčelinja društva se naglo smanjuju i pčelari imaju velike gubitke. Šamački pčelari ostaju bez 30 do 50 posto pčelinjih zajednica.

Udruženje pčelara “Maslačak” iz Šamca bilježi jednu od najlošijih pčelarskih godina, vremenski uslovi bili su veoma nepovoljni, u košnicama gotovo da nije ni bilo meda. Predsjednik udruženja Aco Malić kaže da su pčelari početkom jeseni počeli primjećivati da se broj pčela naglo smanjuje, pčele nestaju iz košnica.

 “Radi se vjerovatno o nekoj bolesti, imali smo situaciju da nam je jedan dobar pčelar, vrijedan, marljiv, ostao bez dvadesetak društava, odnosno, bez kompletnog pčelinjaka. Uzeti su uzorci, pa ćemo vidjeti o čemu se radi, da ne bi prejudicirali. Uglavnom, kod većine pčelara imamo neuobičajeno velike gubitke“, rekao je Malić i napomenuo da su uobičajeni gubici 5 do 10 posto.

Stručnjaci kažu da na pčele utiču brojni faktori, od ekstremnih vremenskih prilika, do pesticida i patogena. Veterinar Tihomir Vidović, koji se i sam bavi pčelarstvom, sumnja na nozemu ceranu, mada se, kaže, prisustvo ovog parazita može utvrditi isključivo laboratorijskim pregledom.

“Nozema cerana, ja vidim neke simptome, iako to tek treba potvrditi u našim institucijama, ona napada pčelinje srednje crijevo, smanjuje kvalitet pčela unutar košnice, znači odmah dolazi u pitanje ishrana legla i opstanak te pčelinje zajednice”, rekao je Vidović.

Pčelari su primijetili da se krajem vegetacije, broj pčela znatno smanjio. Neki su pribjegli spajanju takvih zajednica, ali se i broj pčela u tim zajednicama nastavio smanjivati, da bi na kraju košnice ostale bez pčela. Vidović preporučuje pčelarima da je prvo što sada treba da urade dezinfekcija košnica i pribora.

“ Sve stare, neupotrebljive ramove treba očistiti i dezinfikovati. Trebalo bi još da naši pčelari obavezno vrše uzorkovanje pčela, kako pčela tako i samog saća u našim instutucijama gdje bi se kontrolisala i gnjiloće, koju ja u ovom slučaj ne podcjenjujem. Nekoliko mrtvih pčela, odnosno količinu koja je zakonom predviđena, treba nositi u Instutut Vaso Butozan da se uradi laboratorijska analiza”, rekao je Vidović.

U suzbijanju pčelinjih bolesti uzrokovanih parazitima treba se suzdržavati od upotrebe antibiotika i hemijskih sredstava, te što više koristiti probiotike, koji su se pokazali veoma uspješnim u borbi s nozemom ceranom. 

M. L.

 

Tagovi: