Na crvenim potjernicama 15 državljana BiH

Na Interpolovim crvenim potjernicama nalazi se 15 državljana BiH, među njima i nekoliko zvučnih imena poput onih koja se dovode u vezu sa ratovanjem na Bliskom istoku.

Prema pisanju Nezavisnih novina, Interpol je na ovu listu stavio Fikreta Zukića /61/ koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu u Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju.

Hapšen je u akciji "Damask" 2014. godine, ali je pušten na slobodu i u Siriji je od 2016. godine.

Zbog organizovanja terorističke grupe ali i pridruživanja stranim paravojnim formacijama na spisku je i Alija Keserović /26/ iz mjesta Trnovi kod Velike Kladuše.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici nalazi se i Edin Muftić /46/ iz Gradačca koga terete za regrutovanje za terorističke aktivnosti, odnosno za finansiranje terorizma i organizovanje terorističke grupe.

Između ostalih, na potjernicama Interpola su i Sulejman Mešanović /33/ iz Gradačca, te Edin Pečenković /58/ iz Bihaća, ali i Muradif Hamzabegović čija je supruga Sena uhapšena nedavno na tuzlanskom aerodromu jer je terete za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Nezavisne navode da im je potvrđeno da Senu Hamzabegović terete, odnosno da postoje dokazi da je boravila na prostoru Sirije, kao i da je nekoliko puta suprugu, visokopozicioniranom pripadniku Islamske države, prosljeđivala novac.

Tagovi: