Najbolja inovacija: "Smart net" platforma za dobre i produktivne veze

Društveno-informativna mreža "Smart net", ovogodišnja najbolja tehnološka inovacija u Republici Srpskoj po mišljenju stručnog žirija, povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, a ujedno obezbjeđuje platformu za promociju svih ostalih inovacija koje su ušle u uži izbor.

- Dobra inovacija, ako nije prikazana i nije došla do kupca, ona nije inovacija. Naša uloga je da sve dobre inovacije, koje smo ovdje vidjeli, povežemo sa tržištem, da dođu do onih kojima su namijenjene i  da odmah budu profitabilne i održive – rekao je Vlado Cvijić, član „Smart net“ tima koji je osvojio i 10.000 KM.

Dodaje da je ovoj ekipi cilj da poveže privrede Srbije i Republike Srpske, da to bude zajednička privreda, te da omogući vezu između institucija vlasti, akademske zajednice, a da od svega građani imaju najviše koristi.

- Konkretno, već smo povezali proizvođača kondenzacionih sušara „Optimonia“ iz Srbije sa oko 50 kupaca tog proizvoda – rekli su članovi pobjedničkog tima odgovarajući na pitanja stručnog žirija

Član pobjedničke ekipe Mirela Zrnić rekla je da su osnovne ideje njihove inovacije povezivanje kompanija iz Republike Srpske i Srbije, naučnoistraživačkih institucija i organizacija javnog sektora.

- Naša inovacija zasnovana je na širenju znanja i inovacija i zajedničkom djelovanju na razvoju - istakla je Zrnićeva.

Predsjednik žirija, Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Siniša Marčić, rekao je da je takmičnje najboljih inovacija vjerovatno jedna od najdugovječnijih zajeničkih aktivnosti vlada Srbije I Republike Srpske.

- Drago mi je da je među inovatorima mnogo mladih ljudi. Pozivam vas da nstaite razvijati svoe inovacije i vidimo se možda ponovo u nekom drugom finalu – rekao e Marčić.

U finalu takmičenja našle su se inovacije kao što je univerzalna cijev, medicinska aplikacija koja na osnovu nalaza ukazuje na vrstu oboljenja kod pacijenta, laboratorija za kreiranje vlastitog parfema po želji kupca, automatizovana kontrola grijanja, te praćenje plastenika.

CILJ TAKMIČENJA TRENING

Koordinator takmičenja za najbolju inovaciju Vojin Šenk rekao je da je bilo prijavljeno ukupno 112 ekipa, od kojih 33 iz Republike Srpske.

- Cilj ovog takmičenja nije izbor najboljeg, nego da svi prođu kroz treninge koji će im omogućiti da bolje sagledaju svoje poslovanje i klijente, te postignu uspjeh na stvarnom tržištu i privuku investitora - istakao je Šenk.