Nataša (44) preminula nakon što ju je ljekar pustio kući

​Nataša Žabić (44) iz Sremske Mitrovice umrla je prošlog četvrtka nedugo nakon što ju je ljekar poslao kući nakon pregleda. Mediji javljaju kako se uzrok smrti povezuje s plućnom tromboembolijom, najvjerovatnije izazvane od strane tromba (krvnog ugruška) koji je krenuo iz noge, na koji se i žalila doktoru.

Nakon pregleda i propisane terapije, ljekar je odlučio pustiti pacijenticu na kućno liječenje. Iste večeri Nataša Žabić je preminula. Primljena je u bolnicu 31. marta zbog sumnje na upalu slijepog crijeva, nakon čega je operisana i otpuštena s bolničkog liječenja. U bolnicu je ponovo otišla 25. aprila zbog otečene noge, a onda je prebačena na kućno liječenje.

Mediji saznaju da je protiv ljekara koji je bio uključen u ovaj slučaj podnesena kaznena prijava, a očekuje se i unutrašnja kontrola koja će ispitati okolnosti vezane uz ovu tragediju.

Brat Nataše Žabić, Saša, kaže kako vjeruje da mu je sestra umrla zbog nepažnje ljekara.

- Nataša je primljena u bolnicu zbog bolova u stomaku i povraćanja 31. marta. Sutradan je operisana zbog puknuća slijepog crijeva. Iako je iz bolnice otpuštena 16. aprila, povremeno je imala temperaturu, ali uprkos tome nije primala antitrombotsku terapiju. Na otpusnoj listi je dobila uputu da se u slučaju komplikacija vrati na odjel. Nataša je osjetila jake bolove u lijevoj nozi koja je počela oticati. Otišla je u dom zdravlja, gdje su je hitno poslali na operaciju zbog tromboze - prepričao je Saša.

Ali, kako kaže, dežurni ljekar nije ju je primio na odjel, već ju je vratio u spomenuti Dom zdravlja, uprkos tome što je njeno stanje bilo ozbiljno.

- Preko poznanika uspjeli smo dogovoriti termin kod drugog doktora za sljedeći dan u 08.00 sati. Nažalost, Nataša je preminula ujutro u 07.00 sati, sat vremena prije zakazanog pregleda. Službeno obdukcijski izvještaj pokazalo je da je uzrok smrti plućna embolija uzrokovana trombom. Vjerujem da je Natašu ubilo to što nije primljena u bolnicu gdje bi dobila neophodnu terapiju - kaže Saša.

Naime, očekuje se da će istraga dati više informacija o tome kako je došlo do ove nezgode te da će se preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta zdravstvene zaštite za sve pacijente.

Tagovi: