Navijačima Zvezde ponovo će suditi za ubistvo Aleksandra Pantića

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je oslobađajuću presudu Marku Zariću i Petru Bujinoviću iz Bijeljine, optuženima za ubistvo navijača Partizana Aleksandra Pantića koji je brutalno ubijen u tuči sa navijačima Crvene zvezde u septembru 2018. godine!

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović za UnaWorld kaže da je odluka donesena nakon što je vijeće uvažilo žalbu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

- Žalba tužilaštva je uvažena i prvostepena presuda je ukinuta. Predmet je vraćen na ponovo suđenje Okružnom sudu u Bijeljini - rekla je Despotović.

Zarić i Bujinović su u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Bijeljini su oslobođeni krivice zbog, kako se navodilo, nedostatka dokaza.

Podsjetimo, zločin se dogodio 15. septembra 2018. godine na parkingu ispred hotela "Sveti Stefan" u Dvorovima kod Bijeljine. U optužnici se navodi da se radilo o dogovorenoj tuči između navijača Crvene zvezde i Partizana. Motiv za obračun je bio grafit koji su navijači Crvene zvezde iscrtali na zidu u krugu Gimnazije "Filip Višnjić", a koji su navijači Partizana prekrečili.

Dogovorena je tuča, ali su navijači Zvezde sa sobom ponijeli motke, držalice, letve i slično.

- Kada su došli na prostor ispred hotela raspodijelili su se po grupama. Jedna grupa je stala na vidno mjesto na parkingu, dok su se ostali sakrili u nezavršeni dio hotela, tako da nisu bili vidljivi i skriveni su čekali dolazak navijača Partizana. Po dolasku suparnika, grupe su krenule jedna prema drugoj. Zapaljena je i baklja i došlo je masovne tuče u kojoj je Pantić zadobio brojne povrede glave, sa prelomima kostiju lobanje i razorenjem mozga od kojih je preminuo na putu za Klinički centar Srbije - navodi se u optužnici.

Prema optužnici Zarić je pesnicom udario Pantića u glavu, usljed čega je on pao na asflat. Potom su ga Zarić i Bujinović zajedno udarali po glavni držalicom i drvenom motkom, nanijevši mu višestruke povrede. Pantićeve povrede u optužnici su opisane u 330 riječi...

Zbog ovog slučaja Osnovni sud u Bijeljini osudio je 13 navijača Crvene zvezde na ukupno 19 i po godina zatvora za krivično djelo čestvovanja u tuči. Svima je izrečena kazna od po godinu i po dana zatvora.

Osuđeno je i sedam navijača Partizana na ukupno 105 mjeseci zatvora, odnosno na kazne od po 15 mjeseci zatvora. U oba slučaja presude još nisu pravosnažne.


     

Tagovi: