Neotkrivene ljepote Sicilije

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, a njen  glavni grad  je Palermo. Dok je italijanski službeni jezik na Siciliji, mještani takodje govore sicilijanski, a on se smatra posebnim jezikom i vodi porijeklo iz velikog broja drugih jezika kao što su francuski, katalonski, provansalski i arapski. 

Staro ime Sicilije bilo je Trinarija, od grčke reči što znači tri rta. Tri rta su Polero (severoistok),Pasero (jug), i Libeo (zapad). Ime dolazi od trouglastog oblika Sicilije, sa obalom na 3 različita mora; Sredozemno, Tirensko, i Jonsko more. 

Planina Etna, koja se nalazi na istočnoj obali Sicilije najviši je aktivni vulkan u Evropi.Vulkan eruptira posljednjih 3500 godina. Najveća dokumentovana erupcija, dogodila se 1669. godine. Na Siciliji osim Etne postoji još oko 10 Vulkana. 

Danas je Sicilija dio Italije, iako nije uvijek bila.Upravo se na Siciliji nalazila najveća opera Italije, Teatar Masimo Vitorio Emanuele i nalazi se u Palermu, izgrađena je 1897. godine sa kapacitetom od 1387 sJedišta. 

DOM GRČKE CIVILIZACIJE 

Jedna od velikih istorijskih činjenica Sicilije je da je u antičko doba bila dom grčke civilizacije, i širom Sicilije nalazi se mnogo Grčkih ruševina. Najimpresivnije drevno nalazište je nesumnjivo Dolina hramova koja se nalazi u Agrigentu. U Dolini se nalazi čak osam grčkih hramova.

Čuvena Sirakuza u staroj Grčkoj se zapravo nalazi na Siciliji, nju su osnovali Grci, a ono što je nastalo kao naselje brzo je raslo tokom godina. Čak i u rimsko doba Sirakuza je bila važan grad, baš kao i Rim.

SPECIJALITETI SICILIJE – SLADOLED ZA DORUČAK

Jedna od najboljih zabavnih činjenica u vezi Sicilije je to da doručak često uključuje sladoled. Sicilijanci jedu brioche (Francuski hleb) sa sladoledom za doručak, ustvari to je kao sendvič sa sladoledom, i veoma je popularan kao ulična hrana u Palermu.

Pica sa Sicilije je zapravo prilično drugačija od pica koje se mogu naći u drugim dijelovima zemlje. Sicilijanska pica, takodje poznata kao Sfincione, što znači sunđer, obično je pravougaonog oblika, i to je deblje tijesto preliveno paradajz sosom, i inćunima.

Sicilija ima svoje vino, koje je posebno poznato u inostranstvu, uglavnom su to vina Marsala. Italija je 2018. godine bila najveći proizvodjač vina na svijetu, a Sicilija je četvrta najveća vinska regija, poslije Veneta, Pulje, i Emilije Romanje.

Sicilija je poznata osim po vinu, po tjestenini, limunu, maslinovom ulju, sardinama, pistaćima, dekorativnoj keramici i karakterističnom namještaju. Zanimljivo je da ima vrlo malo prirodnih rijeka i da ni jedna od njih nije plovna.

BRENDOVI SICILIJE – DOMENICO DOLČE I COSA NOSTRA

Mnoga poznata istorijska imena potiču sa Sicilije. Među njima su matematičar Arhimed, Domenico Dolče, polovina kultne modne kuće D&G, kao i muzičar i kompozitor Vićenco Belini. 

Priča o mafiji sa Sicilije, nije samo holivudska. Prva mafija na Siciliji se pojavila u 19 vijeku. Ova mafija ili Cosa Nostra, prvo je počela kao grupa ljudi koji su nudili zaštitu drugim Sicilijancima ili vraćali njihovu ukradenu robu ili stoku od lopova. Brzo je evoluirao u posao reketiranja zaštite gdje su lokalni stanovnici bili primorani da plaćaju zaštitu od strane mafije, ako ne bi platili, sama mafija bi došla po njih. Sicilijanska mafija je prva mafija, ali sada postoje mnoge druge uglavnom u južnom dijelu Italije.

LjETO NA SICILIJI

Taormina je jedna od najpopularnijih ljetnjih destinacija. Plaže su prelijepe, more je toplije, a sam grad je magičan. Popularne plaže su Isola Bella i Mazzaro. Taormina je brodovita i kuće su građene na strmoj obali, što pruža prelijep pogled na Planinu Etnu i dim iz vulkana, ali takođe i na Jonsko more. Prepuna je uskih, tipičnih mediteranskih ulica koje obavezno treba istražiti.

Tagovi: