Nostradamusova proročanstva za 2022. godinu, jedno je posebno zabrinjavajuće

Mišel de Nostredam, poznatiji kao Nostradamus, francuski je doktor i prorok iz 16. vijeka koji je napisao najpoznatiju knjigu proročanstava. Knjiga mu je donijela svjetsku slavu, a sastoji se od proročanstava za nekoliko stoljeća.

Pisao je u stihovima koji su bili dvosmisleni zbog straha da će ga proglasiti vješcem. Htio je i da neupućenima tajne proročanstava ostanu nepoznate. Brojne događaje iz istorije je predvidio: Francusku revoluciju, veliki požar u Londonu 1666. godine, jačanje moći Napoleona i Adolfa Hitlera, slijetanje na mjesec, smrt trojice članova porodice Kenedi, teroristički napad na Svjetski trgovački centar u Nju Jorku 2001. godine.

Za 2021. godinu je imao veoma puno apokaliptičnih predviđanja - od zombi apokalipse do velike solarne oluje, no jedna je ostala ista i za 2022. godinu. 

- Vidim vatru koja će pasti s neba - napisao je Nostradamus u predviđanjima za 2022. godinu, pritom misleći na pad meteora na zemlju. U 2021. godini Zemlju je za dlaku promašio Asteroid 2021GW4 promjera gotovo pet metara. Sam po sebi nije predstavljao veliku prijetnju Zemlji, no da se razbio u nekoliko komada vjerovatno bi jedan dio pogodio Zemlju. 

Jedna od njegovih proročanstava nalaže da svijet očekuje novi rat i to kroz napad na Francusku s istoka. Teško je odrediti tačan datum njegovih predviđanja, jer se baziraju na astronomskim kretanjima, no ovaj napad mogao bi se dogoditi u proljeće. 

Ovo predviđanje moglo bi se potencijalno odnositi na napetosti između Rusije i SAD koje prijete eskalacijom. Rusija svakim danom sve više jača svoju vojsku, a Kinu je već pronašla kao svog saveznika. S druge strane, već su nekoliko puta NATO i SAD zaprijetili "teškim posljedicama" napadne li Rusija Ukrajinu. 

Osim toga, svijet očekuje i velika inflacija i porast gladi, kao i klimatske promjene. Ova predviđanja nisu toliko neuobičajena s obzirom na pandemiju s kojom se svijet bori protekle dvije godine, a klimatske promjene već su duže vrijeme veliki problem s kojim se borimo. Ipak, mala je vjerovatnoća da će ribe u Crnom moru plivati u "ključaloj vodi", no je li moguće da će u 2022. promjene dosegnuti svoj vrhunac nakon čega više nema povratka?

Pet stoljeća ranije Nostradamus je predvidio i evoluciju umjetne inteligencije. Tehnologija je toliko napredovala u proteklih nekoliko decenija da je teško predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti, ali Nostradamus je u svojim predviđanjima naveo "besmrtne učenike" i potencijalno negativne posljedice, što svakako izaziva zabrinutost. 

Tagovi: