Novi obrt u slučaju "mutiranog" soja korone

Vlasti evropske zemlje saopštile da su prva dva pozitivna testa potvrđena još prije nekoliko nedjelja!

Novi soj korona virusa, koji je dobio ime omikron, zabrinjava stručnjake, a iz dana u dan se objavljuje u koje je sve zemlje "stigao" iz Južne Afrike. Evropske zemlje jedna za drugom potvrđuju slučajeve, ali novo otkriće iz Holandije otvara veliko pitanje - da li je omikron bio u Evropi prije nego što se uopšte pročulo za njega?

Nacionalni institut za javno zdravlje i zaštitu okoline Holandije saopštio je da su prva dva slučaja omikron soja potvrđena još nedjelju dana prije nego što su avioni sa putnicima iz Južne Afrike stigli u tu zemlju.

- Omikron je potvrđen u dva uzorka uzeta 19. i 23. novembra, što je nedjelju dana prije dolaska dva aviona iz Južnoafričke Republike. Jedna od zaraženih osoba najvjerovatnije je inficirana u Holandiji, a trenutno istražujemo tačno pod kojim okolnostima - navodi virusološkinja Šantal Rusken za holandsku nacionalnu televiziju.

Holandija je ranije saopštila da su "prvi" slučajevi stigli letovima iz Johanesburga i Kejptauna 26. novembra, ali se sada ispostavlja da je omikron i prije toga bio u toj zemlji. Omikron soj potvrđen je u najmanje 20 zemalja i teritorija, a u Holandiji je ukupno do sada zabilježeno 16 slučajeva.

SZO pomno prati razvoj situacije, ali stručnjaci upozoravaju da će proći još oko dve nedjelje prije nego što bude poznato da li rekordan broj mutacija na omikronu znači da je virus opasniji od ostalih sojeva.

(MONDO)

Tagovi: