Oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj dostupna još četiri lijeka

Oboljelima od rijetkih bolesti od danas je omogućeno da na recept dobijaju hranu za posebne medicinske namjene, jer je počela sa primjenom izmjenjena Lista lijekova koji se izdaju na recept, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS. 

Na listu A lijekova koji se izdaju na recept, za oboljele od rijetkih bolesti čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena je hrana za posebne medicinske namjene i to fantomalt, MCT ulje, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade. 

Takođe, na listu su uvrštena i još četiri nova lijeka za oboljele od rijetkih bolesti: feneterol, ipratropijum bromid; deflazakort tablete; perampanel tablete i acitretin kapsule. Ovi lijekovi nisu registrovani u BiH, te su uvršteni na listu A1 lijekova kako bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji koriste ove lijekove, budući da ih apoteke u BiH uglavnom nemaju, pojašnjavaju iz FZO. 

Na listu A1 je, takođe, uvršten i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi (kalcijev acetat, magnezijev karbonat), kao i lijek baklofen za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multiple skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema. 

– U pitanju su, dakle, neregistrovani lijekovi koje porodice oboljelih nabavljaju uglavnom u inostranstvu i naknadno od Fonda refundiraju troškove za te lijekove – kažu iz FZO.

Podsjećaju da je i u februaru ove godine uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe, za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja.

Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept. 

– Svjesni potrebe da su za pojedina teška hronična oboljenja, poput za oboljele od rijetkih bolesti, potrebni i pojedini lijekovi koji nisu bili obuhvaćeni listom lijekova koji se izdaju na recept, Fond je uvrstio na listu pomenute lijekove - zaključili su iz FZO RS. 

Tagovi: