Od ponedjeljka nastava u školama, ali ne u svim

Prema informacijama Republičke uprave civilne zaštite, a u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, izvršena je dezinfekcija u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj,  Domu učenika Doboj te u ustanovama kulture čije su prostorije korištene kao biračaka mjesta za lokalne izbore 15. novembra 2020. godine.

U navedenom periodu, osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije nisu bile korištene kao biračka mjesta, organizovale su vaspitno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje su imale saglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

Od ponedjeljka, 23. novembra 2020. godine, vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj biće ponovo organizovan u školskim prostorijama u skladu sa Planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona (SARS-COV2), kao i  preporukama za organizaciju nastavnog procesa, preporukama za zaposleno osoblje i preporukama za učenike koje je donio Institut za javno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

Podsjećamo da su vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj dužni da, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture, te ukoliko bude potrebno dostaviti prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu.

U skladu sa zahtjevima škola i zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, nastava na daljinu od ponedjeljka, 23. novembra 2020. godine, biće i dalje organizovana u Katoličkom školskom centru Banja Luka, te sve osnovne i srednje škole sa područja grada Trebinja, OŠ „Gornja Slatina“ Šamac.

„U sedmici poslije održanih lokalnih izbora sve škole su uspješno organizovale nastavu na daljinu koristeći dostupna sredstva za elektronsku kominikaciju i uz emitovane školske časove na programu Radio-televizije Republike Srpske. Osim dvije škole, koje će u narednom periodu nastaviti sa izvođenjem nastave na daljinu, sve  osnovne i srednje škole  su u potpunosti spremne da u ponedjeljak dočekaju učenike u školskim prostorijama i nastave sa redovnim vaspitno-obrazovnim radom u školama“, rekla je ministar Natalija Trivić i dodala da to znači da se od ponedjeljka učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj bezbjedno mogu vratiti u školske klupe.

Ona je potvrdila da je danas, i prije planiranog roka za to, izvršena dezinfekcija u svim školama čije su prostorije korištene kao biračka mjesta.

„U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, Republička uprave civilne zaštite otpočela je u ponedjeljak, 16. novembra, aktivnosti dezinfekcije škola,  Doma učenika u Doboju te ustanova kulture čije su prostorije korištene kao biračka mjesta u Republici Srpskoj, a danas su ove aktivnosti i okončane. Pored navedenih objekata, dezinfikovani su i određeni pomoćni školski objekti i dječiji vrtići koji su korišteni kao biračka mjesta“, potvrdila je ministar Natalija Trivić.
 

U periodu od 16. do 20. novembra, sve škole koje su organizovale vaspitno-obrazovni rad izvan prostorija škole, bile su dužne da izvode nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa njihovim mogućnostima i praksama. Učenici osnovih škola nastavne časove mogli su pratiti i putem programa Radio-televizije Republike Srpske („Školski čas"), odnosno putem portala RTRS.

 

Tagovi: