Opština Šamac nastavlja ulaganja u seosku infrastrukturu

Za javnu, komunalnu i putnu infrastrukturu šamačkih sela iz budžeta opštine izdvajaju se značajna sredstva, u cilju ravnomjernog razvoja svih mjesnih zajednica. Prema Nacrtu budžeta opštine za 2021. godinu za kapitalne investicije biće izdvojeno 350.000 maraka, koja će biti uvećana za neiskorišćena sredstva iz ove godine, ali i za bespovratna sredstva viših nivoa vlasti.

U vrijeme formiranja nove lokalne vlasti, načelnik opštine Đorđe Milićević obilazi šamačka sela, da bi sa predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica utvrdio prioritete ulaganja u infrastrukturu.

Mi nemamo vremena za čekanje, moramo što prije konstituisati stabilnu skupštinsku većinu, sarađivati sa svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i sa međunarodnim organizacijama. Rezultat takve saradnje u proteklom mandatu je 3,5 miliona maraka bespovratnih sredstava koja su stigla na područje opštine Šamac i imajući u vidu stanje budžeta, svaka pomoć u sufinansiranju važnih projekata je dobrodošla”, rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Milićević je posjetio dva izbjeglička naselja, Novo Selo 2 i Lugove, gdje su planirani važni infrastrukturni projekti. Živko Todić, predsjednik Savjeta MZ Novo Selo 2 rekao je da je nakon završetka uređenja crkve i asfaltiranja glavne ulice, prije dvije godine instaliran arteški bunar i uređeni su sportski tereni, a nedavno i dječije igralište.

Nama je sada najvažnije da asfaltiramo ulice, ali razmišljamo i o vodovodu, nadamo se da će u nekom narednom periodu to biti izvodljivo”, rekao je Todić.

U Lugovima je prije dvije godine počela izgradnja parohijskog doma, u porti crkve Svetog Sisoja. Mještani dobrovoljnim radom grade dom, a nabavku materijala finansiraju iz donacija. Brano Gajić, predsjednik Crkvenog odbora kaže da je do sada uloženo oko 20.000 maraka i da su objekat pokrili, te da im je i opština Šamac pomogla u tome.

Sada je najvažnije da postavimo prozore i vrata, da parohijski dom zatvorimo do Badnjeg dana, jer nam je tradicija da zajedno proslavljamo. Za završetak i opremanje doma treba nom još oko 20.000 maraka”, rekao je Gajić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da će opština pomoći završetak doma u Lugovima, ali i asfaltiranje jedne ulice u vrijednosti oko 70.000 maraka, za šta je već aplicirano na javni poziv koji je raspisalo državno Ministartvo za ljudska prava i izbjeglice.

Za asfaltiranje ulice u Novom Selu 2 sprovedena je procedura i izabran izvođač, a radovi bi trebalo da počnu na proljeće.

Vrijednost radova je oko 72.000 maraka, očekujem podršku republičkog Sekreterijata za raseljena lica i migracije, ali ukoliko ona izostane mi ćemo iz budžeta opštine finasirati radove”, rekao je Milićević.

Milićević je dodao da će svi infrastrukturni radovi koji su započeti, biti i završeni do kraja godine.

Nedavno je završeno asfaltiranje platoa ispred Doma kulture u Gornjoj Crkvini, ophoda oko crkve u Srpskoj Tišini, Stevanovića sokaka u Obudovcu i ulice u naselju Duga, te renovirani domovi kulture u Pisarima i Kruškovom Polju.

M.L.