Ovan usmrtio poznatog stočara: Tragedija u Donjem Detlaku kod Dervente

Poznati derventski stočar, Bogdan Marić (68), porijeklom sa Vlašića, preminuo je u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci, od udarca i teških rana koje mu je nanio njegov ovan.

Ovaj ugledni domaćin, iza kog su ostali supruga, sin i tri kćerke, kao i ostala mnogobrojna rodbina, sahranjen je u četvrtak na mjesnom groblju u Priječanima, između Klašnica i Banjaluke. Nesvakidašnja drama sa tragičnim krajem, pod još nerasvetljenim okolnostima, odigrala se na imanju Marića u Donjem Detlaku, nadomak Dervente.

"Očevidaca nije bilo. Po svemu sudeći Bogdan se bio nešto zamislio ili skoncentrisao na neki posao, u štali, pa nije na vrijeme uočio ratobornog ovna. Iznenadio ga je udarcem u predjelu prsa i stomaka. Nepoznato je da li je bilo još udaraca, ali i taj, eventualno, jedan, bio je strahovit i, kako se ispostavilo, koban", kazuje izvor našeg portala upućen u ovu tragediju.

Bogdan je, kako saznajemo, uspio da supruzi i potom pristiglim komšijama teškom mukom izusti da ga je udario ovan. Ubrzo je prebače u dobojsku Bolnicu, i potom u UKC RS u Banjaluku. Tu je od zadobijenih povreda i podlegao.

Branko Nović (91) je samo jedan od komšija i poznanika Marića u šoku i nevjerici. On je stočarstvu prvrženoj porodici još pre 18 godina prodao imanje u Donjem Detlaku. Ta izuzetno vredna i  čestita porodica, kaže, uslijed ratnog vihora izbjegla je iz Travnika najprije u Prnjavor a potom u Derventu. U želji da nastavi porodičnu tradiciju, dok su mnoga druga padala u korov, Bogdan je u Donjem Detlaku podigao jedno od najuzornijih i najljepših imanja ne samo u derventskom kraju.

"Na desetinama dunuma ovaj ugledni domaćin podizao je ne samo stada ovaca, već gajio krave i bikove. Novim krčenjem imao je namjeru da još poveća svoje stado, ali ga je spriječila ova šokantna i prijeka smrt. Prosto ne mogu da povjerujem da ga je usmrtila životinja, koje je on toliko a i one njega voljele. Još od malih nogu i Vlašića, kako mi je pričao taj izuzetne čestitosti i plemenite duše čovjek, odrastao je uz ovce, pa niko a pogotovo on nije mogao ni naslutiti tako crni kraj", priča, za naš portal, Branko Nović.

Nepoznate kobne povrede

Bogdan Marić sahranjen je u Priječanima, nadomak Banjaluke, gde je sin Mladen podigao kuću. On nam je, kako kaže, potvrdio njemu poznate detalje ove porodične tragedije.

"Da, otac je samo uspio da kaže da ga je ovan udario, koji, koliko nam je poznato, nije ranije ispoljavao tu sklonost i ratobornost. Otac je iz dobojske bolnice prebačen u UKC u Banjaluku. Mislim da se dosta vremena izgubilo na testiranju korona virusa, pa do prave intervencije na zadobijene povrede. Sjećam se samo da su nam ljekari spominjali slezenu, ali nemamo pouzdanih informacija, od neke infekcije, ili čega već je podlegao naš otac", kazao nam je sin preminulog Mladen Marić.

Bezuspješni napori ljekara

Na upit našeg portala sa kojim je dopremljen i od kojih povreda je podlegao Bogdan Marić, uz obrazloženje da ne praktikuju da daju informacije od kojih povreda i tačno čega su pacijenti preminuli, iz Univerzitetsko kliničkog centra RS su nam samo saopštili da je pacijent „preminuo 27. jula, uprkos svim naporima ljekara“.

Neizvjesna sudbina ovna-ubice   

Mnogobrojni poznanici Marića koji su došli da izraze saučešće uočili su ovna-ubicu u dvorištu vezanog za drvo, pa je njegova dalja sudbina neizvjesna.

Ninko ĐURIĆ