Penzionerska solidarnost u Šamcu: 20.000 maraka za najugroženije

Udruženje penzionera opštine Šamac u prvoj polovini godine isplatilo je 20.000 maraka za najugroženije penzionere. Sredstva je, po zahtjevu, dobilo 58 bolesnih i materijalno najugroženijih članova udruženja, a isplaćena je i jednokratna novčana pomoć porodicama 48 preminulih penzionera.

Ljubica Baćić iz Šamca živi od 250 maraka penzije i socijalne pomoći za tuđu njegu, budući da je već tri i po godine teško bolesna. O Ljubici brine sestra Mara, a Udruženje penzionera obezbijedilo je jednokratnu novčanu pomoć.

"Primanja su mala, teško je živjeti od toga, i svaka pomoć mi dobro dođe. Prošle godine sam od penzionera dobila 80 maraka, ove godine, kažu, biće više, 120 maraka", kaže Baćićeva.

Šamački penzioneri iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, pokazuju humanost i solidarnost. Ljubomir Čordašević, predsjednik Udruženja penzionera opštine Šamac kaže da postoji sve više zahtjeva za jednokratnom novčanom pomoći, pa su u skladu s tim prošle godine povećali mjesečnu članarinu sa dvije na tri marke.

"Mi smo do sada u ovoj godini podijelili 20.000 maraka za humanitarnu pomoć po zahtjevima socijalno- ekonomski ugroženih penzionera i za sahrane. Sredstva obezbjređujemo iz članarine, od prihoda kantine u Klubu penzionera i dotacije opštine koja je redovna", rekao je Čordašević.

Opštinsko udruženje penzionera ima 2.420 članova, trećina ima mjesečna primanja manja od 300 maraka. Penzioneri su zato odlučili da budu solidarni sa onima koji se osim nezavidnog materijalnog položaja nose i sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

"Imamo, vjerovali ili ne, 780 penzionera sa penzijom do 300 maraka. Sa penzijom do 250 maraka imamo nešto oko 260 penzionera", rekao je Čordašević.

Udruženju penzionera u humanitarnom radu pomaže i opština Šamac, koja je za te namjene iz budžeta izdvojila 10.000 maraka, te obezbijedila pomoć u kući i njegu za 12 teško bolesnih penzionera.

M.L.

Tagovi: