Počela sjednica Predstavničkog doma BiH bez srpskih predstavnika

Počela je sjednica Predstavničkog doma BiH, ali bez prisustva srpskih poslanika. 

Sjednici prisustvuje 29 poslanika.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. Prema predloženom budžetu, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prošle godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za ovu godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na prošlu veći su za četiri odsto.

Međutim, neizvjesno je da će budžet ugledati svjetlo dana, jer poslanici i delegati iz Republike Srpske odlučni su da ne učestvuju u odlučivanju poštujući odluku Narodne skupštine RS, tako da bez njihovih ruku u Domu naroda BiH budžeta i nema. 

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Predstanvičkom domu, kazao je da ne zna koliko je smislena ova sjendnica, obzirom da se ne može završiti. 

Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, kazao je da se ne može ne osvrnuti na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, te je u ime Kluba poslanika SDA iznio stav u pogledu održavanja sjednice kazavši da su oni u julu prihvatili da se ova sjednica odgodi, te ostavili dovoljno vremena i prostora da se vidi da li će se doći do usaglašavanja političkih stavova da bi Parlamentarna skupština BiH radila.

"Gdje ćemo mi to voditi raspravu ako ne u institucijama BiH. Ovdje smo trebali otvoriti raspravu o političkoj krizi i odrediti se prema tome. Nije Parlamentarna skupština BiH izazvala krizu. Prema tome na nama je da pokažemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti da mi činimo sve kao Predstavnički dom da otkočimo blokadu institucija. Tamo gdje nemamo taj kapacitet, zašto ne kazati, očekujemo da reaguje OHR. Oni su donijeli odluku o izmijenama Krivilnog zakona i oni moraju  reagovati", kazao je Osmanović, koje je danas jedini poslanik iz Republike Srpske u sali.

"Moj prijedlog je bio da se odgodi sjednica, ali nisam dobio podršku. Ovo nije dobro. Mora se naći rješenje", kazao je Lovrinović.

Nezavisne novine