Pooštrene mjere u narednih sedam dana

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je nove mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Nove mjere na snazi će biti sedam dana, kad će se ponovo procjenjivati situacija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da je evidentno pogoršanje situacije u vezi sa brojem zaraženih kao i sa brojem hospitalizovanih lica.

"U odnosu na 22. februar značajno se pogoršala situacija, broj hospitalizoavnih je porastao za više od 100 lica, a posljedično raste i broj lica na respiratorima. S tim u vezi mjere su pooštrene i važiće sedam dana, a jedna od njih je ukidanje muzike uživo", rekao je Šeranić.

Naglasio je i da nevezano za kapacitet ugostiteljskih objekata broj gostiju ne smije biti veći od 50 po etaži. 

"Sportsko - reakreativne aktivnosti se obustavljaju narednih sedam dana. Zabrane se ne odnose na profesionalna sportska takmičenja. Traži se od svih javnih ustanova da pređu na rad od kuće. Ovo su prevashodno mjere koje se odnose na zajednicu", kazao je Šeranić.

Kazao je da proces pogoršanja epidemiološke situacije usložnjava i proces imunizacije i same njene realizacije, te da Srpska još uvijek nema informaciju da li je kod nas prisutan neki od sojeva korona virusa.

Milica Matijević, glavni zdravstveni republički inspektor Inspektorata RS kazala je da su svi raspoloživi kapaciteti Inspaktorata RS preusmjereni na kontrolu epidemiološke situacije.

"Sinoć je bilo više od 400 kontrola, izdato je 79.000 KM kazni. Zaključujemo da se mjere krše svjesno jer je epidemija na snazi godinu dana", dodala je ona i istakla da cilj nije kažnjavanje već preventivno djelovanje.

Kazala je i da će Inspektorat u narednom periodu vršiti kontrole upotrebe lične zaštitne opreme, distance...

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković istakao je da je najviše novozaraženih osoba starosti od 30 do 49 godina što je, kako kaže, radno aktivna populacija i što najviše zabrinjava.

"U narednim danima očekujemo još veći broj zaraženih, a rezultat ovih današnjih mjera očekujemo u narednih sedam do 14 dana", dodao je Zeljković.

Kada je u pitanju nošenje maske, Zeljković je rekao da je maska u zatvorenom prostoru obavezna, na otvorenom se preporučuje.

"Kad su u pitanju ugostiteljski objekti maska nije obavezna priliko konzumacije jela i pića, ali jeste prilikom kretanja u samom ugostiteljskom objektu, na primjer prilikom odlaska do toaleta, plaćanja računa i slično", rekao je Zeljković.

Na pitanje novinara da li će se prelaziti na nastavu na daljinu u školama. Zeljković je rekao da će se u zavisnosti od epidemiološke situacije analizirati i situacija od škole do škole.