Poznata imena ostala izvan skupštinskih klupa

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a za Narodnu skupštinu RS, Denis Šulić je jedini član dosadašnjeg skupštinskog rukovodstva koji će ponovo sjediti u poslaničkim klupama.

Dosadašnji predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, što je pravo iznenađenje, nije osvojio direktan mandat i neće biti poslanik, isto kao ni dosadašnja potpredsjednica Sonja Karadžić Jovičević.

Iako preliminarni rezultati kažu da najjača opoziciona stranka neće imati nijedan kompenzacioni mandat, Karadžićeva se nada da će konačni rezultati to promijeniti i da će ona ući u NSRS kao druga na kompenzacionoj listi SDS-a. Kada je riječ o preostala dva dosdašnja potpredsjednika NSRS, Milan Petković će fotelju u republičkom zamijeniti foteljom poslanika u Parlamentu BiH, dok Željka Stojičić nije bila kandidat za poslanika na ovogodišnjim izborima.

Pored njih, postoji još nekoliko prepoznatljivih imena koja u naredne četiri godine nećemo gledati u poslaničkim klupama. SPS-u Gorana Selaka pripala su tri kompenzaciona mandata, ali pošto Selak, za razliku od nekih drugih stranačkih lidera, nije sebe stavio u vrh kompenzacione liste, a nije uspio ni da osvoji direktan mandat, on neće u poslaničke klupe.

Dosadašnji šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kandidovao se za Parlament BiH, ali iako je bio nosilac liste nije osvojio mandat, a SDS je napravio najlošiji rezultat do sada za taj nivo vlasti, dok je njegov zamjenik Nedeljko Glamočak napravio dobar rezultat, ali nedovoljno da prestigne nosioca liste za NSRS Milana Radovića kome će pripasti jedini direktni mandat iz banjolučke izborne jedinice.

Ni dosadašnji šef kluba DNS-a Duško Ivić nije osvojio poslanički mandat, isto kao ni šef poslanika SP-a Dalibor Stević, dok šef poslanika PDP-a Perica Bundalo nije ni bio kandidat. U skupštinskim klupama nećemo gledati ni lidera NDP-a Dragana Čavića koji je na zajedničkoj listi sa SP-om osvojio manje od hiljadu glasova, a nije mu pomoglo ni to što je nosilac kompenzacione liste, jer socijalistima neće pripasti nijedan kompenzacioni mandat.

D. Momić

Tagovi: