Pravobraniocima smanjene kazne za milionsku štetu

Bivši zamjenik pravobranioca Republike Srpske u Banjaluci Mirko Stojčinović i njegov pomoćnik Borislav Jeličić osuđeni su juče na ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom na dvije i po godine, odnosno devet mjeseci zatvora zbog zluopotrebe službenog položaja, saznaje portal CAPITAL.

Iako su im u ovom postupku kazne smanjene u odnosu na presudu koju je Vrhovni sud krajem prošle godine ukinuo, njihovi branioci su nezadovoljni i najavljuju žalbe.

Podsjećamo, Stojčinovć je prvobitno bio osuđen na četiri i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u predmetima “Naš dom”, “Građa” i “Poljoprivredna škola”, dok je Jeličić bio osuđen na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja u predmetu „Poljoprivredna škola“.

Stojčinovićev advokat Zoran Tanasić rekao je danas za CAPITAL da još nije pročitao obrazloženje presudu, ali da će se svako žaliti.

„I dalje tvrdimo da on nije kriv i da ovakva presuda ne može da opstane“, kazao je Tanasić.

Žalbu najavljuje i Jeličićev branilac Milan Petković. On je za CAPITAL rekao da je Jeličić osuđen na devet mjeseci i da mu je na tri godine zabranjen rad u državnoj službi.

„Naravno da ćemo se žaliti jer u ponovljenom postupku ni tužilaštvo, ni sud nisu postupili po jasnoj uputi Vrhovnog suda RS. Taj sud je ranije ukinuo prvostepenu presudu uz obrazloženje da nije dokazana namjera optuženih da izvrše krivčno djelo zloupotreba položaja, a u ponovljenom postupku tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz o postojanju namjere optuženih da pribave drugom imovinsku korist. Vjerujem da imamo veliku mogućnost za uspjeh u žalbenom postupku“, rekao je Petković.

Mirko Stojčinović je optužen da je prekoračivši ovlašćenja preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine i zemljišne parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7,5 miliona КM. Takođe, zajedno sa Jeličićem optužen je i da se u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao žalbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku.

Tužilaštvo je tokom ponovljenog postupka izmijenilo optužnicu te im je u dvije tačke ublažilo krivično djelo.

CAPITAL

Tagovi: