Preminuo slavni košarkaš, u NBA nije mogao zbog "gvozdene zavjese"

Najbolji češki košarkaš 20. vijeka i prvi Čeh koji je primljen u FIBA Kuću slavnih, Jirži Zidek, preminuo je u 78. godini.

Košarkaški savez Češke nije naveo uzrok smrti, već samo da je Zidek dugo bio bolestan.

- Češka košarka je obavijena tugom. Otišao je pravi džin - navodi se u saopštenju, prenosi Nova.rs.

Zidek je odigrao 257 utakmica za Čehoslovačku, sa kojom je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu 1967. godine i bronzu dvije godine kasnije.

On je igrao na Olimpijskim igrama u Minhenu, gdje je ekipa zauzela osmo mjesto, kao i na dva svjetska prvenstva, 1970. godine zauzeo je šesto mjesto, a četiri godine kasnije 10.

Imao je uspešnu karijeru u Slaviji iz Praga, sa kojom je, između ostalog, bio finalista Evropskog kupa šampiona 1966. godine. On je najbolji strijelac u istoriji čehoslovačke lige.

On je svojevremeno rekao da su mu Boston Seltiksi 1966. godine ponudili da igra u NBA ligi, ali da je to bio "nemogući san za sportistu iza gvozdene zavjese".

On je 1979. godine završio igračku karijeru i posvetio se trenerskom poslu. U FIBA Kuću slavnih primljen je 2019. godine.

Njegov sin Jirži "Džordž" Zidek mlađi postao je prvi Čeh koji je zaigrao u NBA ligi, nakon što ga je Šarlot draftovao 1995. godine.

nezavisne.com