Radulović: Opština Modriča morala platiti asflatiranje kojim se hvalio SNSD

Račun za asfaltiranje ulica u modričkom naselju Mjesna zajednica 4, projekat za koji je lokalni SNSD u predizbornoj kampanji tvrdio da se finansira novcem Vlade RS, na naplatu je stigao novom načelniku – četiri dana od primopredaje funkcije.

Zasluge za asfaltiranje dijelova ulica Miloša Obilića i Cara Dušana modrički SNSD je tokom predizborne kampanje „prisvojio“, pa su se fotografisali kraj radnih mašina i fotografije dijelili na zvaničnoj stranici partije i privatnim profilima određenih članova SNSD-a.

Međutim, ispostavilo se da Vlada RS nije finansirala asfaltiranje ovih ulica, niti to planira uraditi. Firma Geokop iz Dervente račun za ovaj posao ispostavila je Opštini Modriča i on iznosi 226.155 KM.

SNSD SE KITIO TUĐIM PERJEM?

Ove radove je moj protivkandidat na izborima Mara Milošević predstavljala kao projekte za koje je sredstva obezbjedila Vlada RS, međutim Vlada ne samo da nije platila finansiranje ovih ulica, već su se oglušili o naše dopise. Ovaj račun nismo htjeli platiti sve do prije deset dana, kontaktirali smo i Pravobranilaštvo RS, ali s obzirom da je naš nadzorni organ preuzeo radove mi smo to ipak morali da platimo“, rekao je načelnik opštine Jovica Radulović.

On je dodao da su sredstva za plaćanje asfaltiranja dijela gore pomenutih ulica obezbjeđena iz kreditnog zaduženja putem obveznica koje je usvojila prethodna vlast.

Meni je na primopredaji predočeno da se na tom računu nalazi još 1,4 miliona KM, ali mi niko nije spomenuo da treba da se plati račun za asfaltiranje ulica. Mi smo morali sa tih kreditnih sredstava da platimo asfaltiranje, a znate da ta sredstva čuvamo za gradnju zatvorenog bazena“, naglasio je načelnik opštine Modriča.

Radulović dodaje će ovakve konferencije, na kojima će javno govoriti o dešavanjima u Modriči, od danas postati redovna praksa.

DEPRIVATIZACIJA VODOVODA I KANALIZACIJE

Jovica Radulović kaže da je opštinska uprava započela pregovore sa Vladom Republike Srpske kako bi preduzeće Vodovod i kanalizacija a.d. Modriča bilo vraćeno u opštinsku nadležnost.

Tokom prethodnog perioda obišli smo veliki broj mjesnih zajednica u našem gradu i između ostalog upoznali se sa problemom vodosnabdjevanja. Pokrenuli smo pitanje otkupa ovog privrednog društva sa rukovodstvom ovog preduzeća, jer imamo želju da to ponovo bude javno preduzeće. Tek tada ćemo moći da se posvetimo konkretnijem rješavanju ovog problema“, dodao je Radulović naglasivši da je u proteklom periodu riješen i jedan od problema na koji su građani često upozoravali, a to je nezadovoljstvo održavanjem gradskog groblja.

„Kada su u pitanju određena preduzeća sa kojima je prethodna vlast sklopila ugovore, moram reći da smo sa jednim preduzećem, zbog velikog broja pritužbi građana, raskinuli ugovor, a to je ugovor o vršenju usluga uređenja i održavanja gradskog groblja i spomen obilježja dr Milan Jelić“, zaključio je Radulović.

Pored toga novo rukovodstvo opštinske uprave Modriča apliciralo za veliki broj projekata, formirali su Radnu grupu za pisanje projekata, uradili Strategiju opštine Modriča za saradnju sa dijasporom, te je u pripremi Tim Strategije opštine Modriča za razvoj sporta.

REZULTATI ZA PRVIH PET MJESECI

Kada je riječ o rezultatima rada za nepunih pet mjeseci, načelnik se pohvalio da su u toku pregovori sa Privredom komorom Republike Srpske po pitanju sertifikacije opštine, te da je ostvarena saradnja sa Privrednim komorama Srbije i Hrvatske koji su već ponudili svoju pomoć prilikom apliciranja za određene projekte. Formiran je i Privredni Savjet opštine putem kojeg će se sarađivati sa modričkim privrednicima i osluškivati njihove potrebe.

Dajana ILIĆ