Riječ stručnjaka: Kako na djecu utiče odrastanje u porodici koja ne funkcioniše

Statistike pokazuju da je broj razvoda iz godine u godinu sve veći, a stručnjaci ističu da postoje brojni razlozi koji dovode do toga.

 

 

– Jedan od najčešćih problema prisutnih u bračnom odnosu jeste problematična komunikacija koja podrazumijeva nefunkcionalne obrasce izražavanja misli i osjećaja te nedostatak vještina učinkovitog slušanja partnera.

Često takva komunikacija može podrazumijevati kritikovanje i prigovaranje u vezi s nekim problemom, omalovažavanje i vrijeđanje partnera, zauzimanje odbrambenog stava u vidu negiranja odgovornosti ili protunapada, ili povlačenje nekog od partnera kao načina da izbjegne sukob i prepirke.

Takva komunikacija često vodi do udaljenosti i izolacije kod partnera, te vjerovanja da nema smisla uopšte raditi na rješavanju problema jer je problem nerješiv.

Pojedini partneri se osjećaju preplavljenim prigovorima i kritikama te izbjegavaju uopće razgovarati.

Kao posljedica svega toga, partneri često sve manje vremena provode zajedno i počinju živjeti neku vrstu paralelnog života – rekla je u jednom od intervjua psihologinaj Emina Osmanović.

No, postavlja se pitanje kako razvod utiče na djecu, tačnije da li treba zbog djece ostajati u “lošem braku”? Odgovor na ovo pitanje je u videu na svom YouTube kanalu dao stručnjak Bruno Šimleša.

Pogledajte šta je o ovoj temi rekao.

Kidsinfo.ba