Rusija razvija intranazalnu vakcinu protiv koronavirusa

Specijalisti istraživačkog instituta za gripu Smorodintsev ruskog Ministarstva zdravlja razvijaju još jednu vakcinu protiv koronavirusa, a preliminarni rezultati očekuju se u bliskoj budućnosti, najavio je ministar Mihail Muraško.

Kako je navedeno ta intranazalna vakcina je u predkliničkim ispitivanjima pokazala efikasnost i sigurnost.

"Istraživački institut za gripU Smorodintsev ima visok naučni potencijal, a trenutno se tu razvija još jedna vakcina protiv novog koronavirusa. Dosad smo postigli dobre rezultate u pogledu sigurnosti i imunogene efikasnosti ove vakcine. Istraživanje se provodi kako bi se proučilo njeno djelovanje protiv zaraze koronavirusom na različitim životinjskim modelima. Očekujemo prve preliminarne rezultate u bliskoj budućnosti", rekao je Muraško, prenosi Klix.ba. 

Agencija navodi da je direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao novinarima da se vakcina, predviđena za intranazalnu upotrebu, pravi na osnovu virusa gripe.

Oslabljeni virus koristi se kao vektor za isporuku proteina koronavirusa i podsticanje imunološkog odgovora. Očekuje se da će vakcina biti u obliku kapi za nos ili spreja.

"Ovo je slična tehnologija sa vakcinom Sputnik V, ali u ovom slučaju se koristi virus gripe. Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili narednog proljeća", naglasio je Lioznov.

TASS piše da je direktor Instituta također izrazio nadu da će njihov proizvod biti u primjeni ne samo kod stanovništva Rusije, već da će pomoći u zaštiti od virusa i u drugim zemljama svijeta.