Šamac, opština u kojoj neradni dan važi za sve radnike

Šamac je jedna od malobrojnih ( možda i jedina) opština u Republici Srpskoj u kojoj u vrijeme republičkih praznika ne radi ni jedan privredni subjekat, odnosno, svi radnici imaju slobodan dan.

Ovu praksu ustanovio je 2017. godine načelnik opštine Đorđe Milićević, želeći odmah na početku mandata izjednačiti prava radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Do 2017. godine u vrijeme republičkih praznika Nove godine, Dana Republike, Međunarodnog praznika rada, Dana pobjede nad fašizmom, Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH zaposleni u opštinskoj administraciji i javnom sektoru nisu radili, dok su radnici u privredi, trgovinskoj i uslužnoj djelatnosti radili kao i svaki drugi dan.

“Republički praznici ne treba da budu privilegija samo onih koji rade u javnom sektoru, ako je Zakon o praznicima donesen na nivou Republike Srpske on treba da se odnosi na sve zaposlene građane, bez obzira u kojem sektoru rade”, kaže načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i dodaje da se svake godine donosi Odluka o radnom vremenu za vrijeme republičkih praznika, kojom se precizno definiše koji privredni subjekti i pod kojim uslovima mogu da obavljaju djelatnost u vrijeme praznika.

“Na primjer, za Međunarodni praznik rada, 1. maj, privredni subjekti mogu da rade samo do 12 časova, a 2. maj je neradni dan za sve zaposlene. Ustupak koji možemo učiniti privrednicima je u slučaju eventualne hitne isporuku robe, kada je u pitanju proizvodna djelatnost, ali nam se moraju prethodno obratiti zahtjevom”, kaže Milićević i napominje da se takvi zahtjevi odobravaju samo u izuzetnim slučajevima.

“Raduje me činjenica da barem na ovaj način dajemo doprinos poštovanju prava radnika, izjednačavajući zaposlene u javnom i privatnom sektoru i smatram da je to dobra praksa koju treba da slijede i druge opštine u Srpskoj”, naglašava Milićević.

Prema anketi koju smo sproveli među građanima, većina pozdravlja i odobrava ovakav vid uvažavanja zaposlenih u realnom sektoru.

Lazar Vasiljević, zaposlen u trgovačkom centru, kaže da mu mnogo znači neradni dan u vrijeme praznika, jer je to prilika da se odmori od gužve na poslu i da se posveti porodici.

“Ne moram ustati rano i ići na posao. Mogu da rasporedim svoje vrijeme po želji. Mlad sam, volim da taj dan provedem sa porodicom i drugarima. Drago mi je da i u zakonu i opštinskoj odluci postoji razumjevanje za sve radnike“, kaže Vasiljević.

Njegova koleginica, koja je željela da ostane anonimna, kaže da do prije četiri godine nije znala za republički praznik, radila je i tog dana kao i svakog drugog, radnog.

“Smatram da je naš načelnik napravio dobar potez, svi radnici treba da imaju slobodan dan, a to propisuje i zakon. Sjećam se da do 2017. godine samo javne službe nisu radile za praznike, a mi smo išli na posao, kao da nama nije praznik”, rekla je ona.

Nikola Galešić, radnik u proizvodnji, kaže da je veoma važno da svi radnici budu izjednačeni, i da svi imaju pravo na neradne dane, barem kada su republički praznici u pitanju. Cvijeta Todorović, zaposlena u privatnom sektoru, kaže da svi poslodavci treba da poštuju neradni dan, te da je dobro što opštinska Odluka o radnom vremenu za vrijeme republičkih praznika obavezuje sve poslodavce na to.

Prema podacima iz Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove opštine Šamac Odluka o radnom vremenu za vrijeme republičkih praznika, jedna od onih koju poslodavci najviše poštuju. U početku je, kažu, bilo malo negodovanja pojedinih poslodavaca, ali vremenom su svi prihvatili tu odluku i ona se danas poštuje u potpunosti.

Šamac je svijetao primjer kako se na lokalnom nivou mogu uspostaviti dobre prakse primjenom zakonskih rješenja usmjerenih ka poboljšanju kvaliteta života svih građana. Od rukovodstva Šamca mogle bi mnogo da nauče i druge opštine ali i republička vlast, jer za pozitivnu promjenu, vidjeli smo, potrebno je samo početi primjenjivati slovo zakona!

nacelnik.net

Tagovi: