Šamac: Preventivne mjere u vjerskim objektima

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević razgovarao je sa protojerejom-stavroforom Jovom Lakićem, fra Blažem Jankovićem i efendijom Safetom Karahmetovićem o aktuelnoj situaciji na području ove lokalne zajednice, preduzetim mjerama opštinskog Štaba za vanredne situacije i prevenciji pojave i širenja koronavirusa među vjernicima.

Načelnik Milićević je podržao preventivne mjere koje se sprovode u crkvama i džamiji, naglasivši da je sada najvažnija socijalna distanca i odgovornost svakog pojedinca, a da su zajedništvo i solidarnost ono što će pomoći prevazilaženju ove krizne situacije.

-Samo u zajedništvu i međusobnoj solidarnosti možemo prevazići sve ove probleme sa kojima se suočavamo, ne samo na području naše opštine, nago i RS i BiH- rekao je Milićević.

On je napomenuo da svi treba da se pridržavaju mjera koje je donio republički Štab za vanredne situacije i istakao da su građani opštine Šamac svjesni opasnosti i da je to razlog što do sada nema ni jednog slučaja zaraze koronavirusom.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve protojerej-stavrofor Jovo Lakić rekao je da će u crkvi u Šamcu biti služene liturgije, ali uz minimalan broj vjernika i propisanu distancu, a da će pričešće vjernika biti obavljano u njihovim domovima.

Fra Blaž Marković, župnik Katoličke crkve u Hrvatskoj Tišini, rekao je da prema uputstvima crkvenih velikodostojnika, nema zajedničkih misa, ali su crkve otvorene za pojedinačnu molitvu, te pozvao ljude s ovih područja koji žive i rade u inostranstvu, da se uzdrže od dolaska u rodni kraj za Uskrs.

Imam Islamske vjerske zajednice efendija Safet Karahmetović rekao je da je džamija od sredine marta zatvorena za vjernike i da nema javnih okupljanja, a da se obred sahrane obavlja u krugu porodice.

-Vjerske zajednice i crkve su donijele jasna uputstva za ponašanja u vanrednoj situaciji i mi ih u Šamcu poštujemo jer je najvažnije da očuvamo zdravlje naših naroda i fizičko i duhovno- rekao je Karahmetović i podsjetio da se vjernici svojim sveštenicima mogu obratiti za duhovnu pomoć.

Predstavnici sve tri konfesije pozvali su vjernike da se pridržavaju uputstva nadležnih, kako bi sačuvali jedni druge i spriječili širenje koronavirusa.

M. L.