Samo lud čovjek može da se povuče sa izbora

Nakon ovjere kandidatskih lista, pa do početka štampanja listića, politička stranka, koalicija i lista nezavisnih kandidata ima pravo da zamijeni kandidata na listi samo u slučaju smrti kandidata ili ako je kandidat proglašen mentalno nesposobnim.

Zbog ovih odredbi Izbornog zakona BiH kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka Boris Udovičić neće moći povući kandidaturu kako je to prije nekoliko dana najavio.

Udovičić za naš portal kaže da je prilikom sastavljanja kandidatskih listi upozorio predsjednika Glavnog odbora DNS-a u Banjoj Luci, ali i ostale članove stranke u gradu na Vrbasu, da će biti na listi samo ukoliko je podrška Igoru Radojičiću u izbornoj trci neupitna.

"To je bila jedina realna opcija. Počeo sam da radim na terenu. Imao sam 2.500 glasova prije sedam-osam dana. Očekivao sam siguran mandat. Međutim, počele su turbulencije između Nenada Nešića i Milorada Dodika i koalicija se uzdrmala. Imao sam ogromne pritiske od mojih glasača koji su me zvali i pitali da li sam ja sada uz vlast ili uz opoziciju“, istakao je Udovičić.

On dodaje da danima nije znao šta da kaže ljudima koji su mu obećali glasove. Među njegovima glasačima bilo je, dodaje on, i onih koji su za Draška Stanivukovića i onih koji su za Igora Radojičića, ali svi oni su bili ujedinjeni oko ideje da glasaju isključivo za njega.

"To mi je pravilo privatni problem sa prijateljima. Kada je Nešić na BN televiziji rekao je da je izlazak iz koalicije neupitan i da se njegova odluka mora poštovati, odmah sam spakovao kofere. Izašao sam iz grupe kandidata i rekao sam da izlazim zbog političkih
previranja. Odlučio sam da ne nastavim izborne aktivnosti. Znam da ne mogu da budem skinut sa liste, ali neću da radim za sebe. Podršku dajem samo Radojičiću. Smatram da nisam nikoga iznevjerio, jer sam odmah rekao da će tako biti“, istakao je Udovičić.

Predsjednik GO DNS-a u Banjoj Luci Borivoj Obradović kaže da Udovičić ne može biti skinut sa liste i dodaje da će se rješenje ovog problema znati u narednim danima.

"Razgovaraćemo s njim i mislim da će biti sve u redu. On želi da napravi što bolji rezultat. Sve će biti jasnije u narednih nekoliko dana“, istakao je Obradović.

Udovičić je prije tri dana saopštio kako odustaje od kandidature za odbornika zbog previranja na političkoj sceni, odnosno zbog izlaska DNS-a iz koalicije sa SNSD-om. On je dodao da će uprkos ovome pronaći način kako da realizuje projekat „Banja Luka za 10“.

G. Dakić