Šeranić pogrešno knjižio troškove, a nabavke sprovodio mimo zakona

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na čijem je čelu Alen Šeranić, sprovodilo je javne nabavke mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, a izdatke za nabavku vakcina knjižilo kao grantove zbog čega su od republičkog revizora dobili mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima.

Kako je navedeno u revizorskom izvještaju, tekući grantovi su precijenjeni, dok su avansi potcijenjeni za iznos od 6,8 miliona KM,  a što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu.

Prema navodima revizora, ni rashodi na ime socijalne zaštite za sufinansiranje troškova smještaja korisnika, kao i obaveze za doznake na ime socijalne zaštite, nisu  knjiženi u skladu sa pomenutim pravilnikom, kao ni sa Zakonom o računovodstvu i reviziji. Naime, ove stavke su poticijenjene i to za iznos od 130.025 KM.

Kako je dalje istaknuto, revizori su ispitali 11 postupaka javnih nabavki vrijednosti 131.671 KM, a koje je Ministarstvo lani provelo.

Ministarstvo je, navodi revizor, provelo više postupaka javnih nabavki koje se odnose na nabavku potrošnog materijala za računarsku opremu, kancelarijskog materijala i usluga održavanja vozila, putem konkurentskog zahtjeva i zaključilo ugovore sa izabranim ponuđačima, a realizacija nabavki po navedenim ugovorima veća je za 17.924 KM od ugovorene vrijednosti što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe, za usluge hotelskog smještaja, štampanja i objavljivanja oglasa i informativnih tekstova nisu planirani postupci javne nabavke niti su donesene posebne odluke, odnosno nabavke ovih usluga su izvršene bez provedenog postupka javne nabavke, što nije u skladu sa pomenutim zakonom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je lani na raspolaganju imalo budžet od 213,5 miliona maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković